latinica  ћирилица
22/11/2021 |  21:58 ⇒ 21:59 | Autor: RTRS

Otvorena izložba fotografija o borbi za život "Mrvica"

U Prijedoru je večeras otvorena izložba fotografija Lenke Keleman pod nazivom "Mrvice od rođenja i borbe za život do odraslih ljudi".
U Prijedoru izložba fotografija Lenke Keleman  "Mrvice" - Foto: SRNA
U Prijedoru izložba fotografija Lenke Keleman "Mrvice"Foto: SRNA

Predstavnik Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice" Јelena Ćetković izjavila je da je Kelemanova prije epidemije virusa korona provela mjesec i po na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci i sve detaljno bilježila, te da su tada nastale fotografije koje čine postavku ove izložbe.

- Cilj je da se podigne svijest i pokaže kroz šta roditelji prijevremeno rođene djece prolaze, prvenstveno majke, kao i koliko je teško da dijete prvo izađe iz inkubatora, dođe do određene gramaže i pojede jedan kompletan obrok od 20-30 mililitara. Htjeli smo da pokažemo koliko je tim majkama potrebna pomoć - rekla je Ćetkovićeva, koja je iz Banjaluke.

Ona je navela da je izložba koju je organizovalo Udruženje "Mrvice" ove godine prvi put organizovana u Prijedoru, a da je ranije bila predstavljena u Banjaluci, Laktašima i Bileći.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević izjavio je da su "Mrvice" veliki mali heroji, te pozvao sugrađane da narednih dana posjete ovu izložbu u galeriji "Sreten Stojanović".

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice" osnovano je 2016. godine i bavi se humanitarnim radom.