latinica  ћирилица
23/11/2021 |  07:46 ⇒ 07:46 | Autor: TANЈUG

Lajčak u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas u Beograd donosi poruku šta EU i zemlje članice očekuju od nastavka razgovora o normalizaciji odnosa dvije strane.

Lajčak će pokušati da procijeni mogućnosti za napredak u dijalogu i svrsishodan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija do kraja ove godine, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Posjeta Lajčka Beogradu, a zatim i Prištini, dolazi poslije debate Savjeta EU o dijalogu, ali i nakon još jedne neuspješne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu.

- Specijalni predstavnik EU će jednoj i drugoj strani direktno prenijeti očekivanja iznijeta u debati Savjeta ministara spoljnih poslova kojoj je i sam prisustvovao - kaže portparol EU Peter Stano.

U diplomatskim izvorima u Briselu ocjenjuju da se ministarske poruke "očigledno nisu dobro čule", uzimajući u obzir posljednju rundu dijaloga Beogrda i Prištine, na kojoj ponovo nije bilo niti napretka niti "atmosfere za razgovor", i da će ih Lajčak sada "donijeti" lično.

Ministri EU pozvali su prošle nedjelje Beograd i Prištinu na "konstruktivan angažman" i postizanje "pozitivnih rezultata" uz insitiranje na "primeni još neispunjenih obaveza iz dijaloga".

Šef diplomatije EU Žozep Borelj tom prilikom je pozvao Vučića i Kurtija na "sastanak na visokom političkom nivou prije kraja godine".

U diplomatskim izvorima Tanjuga u Briselu kažu da se sastanak na visokom nivou organizuje tek nakon određenog napretka postignutog na nivou pregovarača koji "moraju da se saglase oko nečega".

- U ovom trenutku te saglasnosti nema, a Lajčak bi sa liderima u Beogradu i Pristini trebalo da razmotri šta je potrebno da bi do takvog napretka došlo - navode izvori u Briselu.

Dodaje se da bi specijani predstavnik trebalo da liderima obje strane ukaže na fokus koji EU trenutno pridaje dijalogu Beograda i Prištine, ali i na "rizike" od propuštanja tog momentuma.

U tom smislu ukazuje se da će se već u decembru na usvajanju naći zakljčci Saveta EU o Zapadnom Balkanu, a da je trenutna procena da napretka u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo već mesecima.