latinica  ћирилица
23/11/2021 |  08:20 ⇒ 11:37 | Autor: RTRS

Davidović: Srbi u FBiH nisu adekvatno predstavljeni (VIDEO)

Predsjednik Opštinskog vijeća u Bosanskom Petrovcu Nemanja Davidović rekao je za RTRS da Srbi u Federaciji BiH nisu odgovarajuće predstavljeni u organima vlasti.
Nemanja Davidović - Foto: RTRS
Nemanja DavidovićFoto: RTRS

- Predstavnici Srba u vlasti u FBiH ne dolaze iz mjesta u kojima dominantno žive Srbi, prostora visoke Krajine, odnoso četiri opštine - Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac. Tu su još Srbi iz Mostara, iz Posavskog kantona i u manjem broju iz drugih mjesta. Dakle, predstavnici Srba ne dolaze iz ovih mjesta i tu leži problem njihovog zaposlenja i predstavljanja - rekao je Davidović.

On je podsjetio da je prema popisu iz 2013. godine u FBiH bilo 2,5 odsto Srba, te da je sada taj broj sigurno ispod dva odsto.

Davidović je naveo da je izvještaj ombudsmana za ljudska prava iz 2018. godine, pokazao da u Unsko-sanskom kantonu, prema Ustavu, nedostaje 28 Srba u organima uprave.

Davidović je rekao i da je Bosanski Petrovac primjer dobrog odnosa Srba i Bošnjaka, dodajući da su i jedni i drugi, kroz dijalog i dogovor, okrenuti ka budućnosti.