latinica  ћирилица
23/11/2021 |  08:50 ⇒ 11:33 | Autor: RTRS

Zaev: Među stradalima i državljanin Srbije; Ambasada bez zvanične potvrde (FOTO/VIDEO)

Najmanje 46 osoba, većinom turista iz Sjeverne Makedonije, poginulo je pošto se zapalio autobus na auto-putu u zapadnoj Bugarskoj, saopštili su zvaničnici. Među žrtvama su i djeca, a sedmoro preživjelih je prebačeno u bolnicu zbog opekotina.
Makedonski autobus izgorio u Bugarskoj (Foto: BTA) -
Makedonski autobus izgorio u Bugarskoj (Foto: BTA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je među putnicima jedna osoba iz Srbije i jedan državljanin Belgije, navodi se u listi putnika.

- U kontaktu sam sa premijerom /Bugarske/ Stefanom Јanevom... Najveći broj žrtava su građani Sjeverne Makednije, ali ima i državljana Srbije - rekao je Zaev, prenosi MIA.

S druge strane, ambasador Srbije u bugarskoj Željko Јović rekao je da Ambasada nema nikakvih zvaničnih potvrda da je među žrtvama bilo državljana Srbije.

Makedonski autobus izgorio u Bugarskoj (Foto: BTA)

- Nema nikakvih zvaničnih potvrda da je u tom autobusu bilo srpskih državljana. Svi naši kontakti sa zvaničnim bugarskim institucijama do sada pokazuju da niko nema nijednu zvaničnu informaciju i potvrdu da je bilo srpskih državljna - rekao je Јović za TV Prva.

On je istakao da ne treba uznemiravati javnost Srbije dok se sve ne provjeri, jer je tragedija izuzetno teška.

Zaev je rekao da je imao prilike da razgovara s jednim od preživjelih koji mu je rekao da se čula strašna eksplozija.

- Uspjeli su da slome jedan prozor i spasu nekoliko ljudi. Nažalost, drugi nisu uspjeli. Radi se o strašnoj tragediji jer najveći broj stradalih su mladi ljudi: 12 djece mlađe od 18 godina, a drugi su od 20-30 godina" - rekao je Zaev.

MIA prenosi da je autobus pripadao agenciji Besa trans i da prije prevozio putnike sa ekskurzije u Istanbulu.

Kao moguće uzroke nesreće autobusa direktor bugarske policije Borislav Sarafov naveo je "grešku vozača ili za sada neutrvđenu tehničku neispravnost" vozila.

Bugarskih ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov je rekao da je zaštitna ograda autoputa probijena i da je požar u autobusu možda izbio kao posljedica varničenja u kontaktu vozila sa ogradom, prenijeli su lokalni mediji.

Najmanje 46 ljudi je poginulo među njima 12 maloljetnih lica, od kojih su dvojica bili braća blizanci.

Nesreću je preživjelo sedmoro putnika koji su zbrinuti u bolnici u Sofiji i sada se nalaze u stabilnom stanju, izjavio je jedan zvaničnik službe hitne pomoći.

Autobus, koji se vraćao iz Istanbula, sinoć oko 9 sati prešao je granicu na prelazu Kapetan Andrejevo, a bugarski mediji su prenijeli da se nesreća dogodila jutros oko 3 sata na autoputu Sofija-Blagojevgrad, kod mjesta Bosnek, na 31. kilometru od Sofije.