latinica  ћирилица
23/11/2021 |  08:52 ⇒ 09:46 | Autor: Glas Srpske

Stiže knjiga "Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji"

Čuveni beogradski, srpski i jugoslovenski rok novinar Duško Antonić, nakon višegodišnjeg rada, napokon će na tržište izbaciti knjigu "Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji".
Knjiga (Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji (Foto: Glas Srpske) -
Knjiga (Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji (Foto: Glas Srpske)

Antonić je zajedno sa Danilom Štrpcem koautor poznate knjige "YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike", koja je objavljena 1998. godine, a novi projekat izlazi za izdavačku kuću "Take It Or Leave Books".

Knjiga ima i poseban dodatak u vidu izbora 100 najboljih srpskih albuma od raspada SFRЈ, a Antonić kaže da je sama knjiga nastala kao predmet precizne i iscrpne analize srpske rok scene od 1992. godine.

- U prvom dijelu knjige pokušao sam da iz raznih uglova analiziram šta nam se sve dešavalo od raspada Јugoslavije koja je imala jednu od najjačih rok-scena u Evropi, i kako je sve to uticalo na rok-scenu i sveopštu kulturu u njoj. Uprkos svim mogućim negativnim okolnostima, ratovi, sankcije, hiperinflacija, besparica, piraterija, kriminal, korupcija, nezainteresovanost medija i države, uz neke pozitivne primjere i "čuvare vatre", rokenrol je, naviknut na gerilsku borbu, preživio - kaže Antonić.

On je dodao da je najbolji dokaz ovim tvrdnjama drugi dio knjige.

- Dokaz toga je drugi dio knjige u kom je 57 rok-novinara, kulturnih analitičara, pisaca i umjetnika raznih generacija, kojima je rok-kultura zajedničko opredjeljenje, napravilo svoje liste od po 20 najboljih albuma (ukupno je pomenuto više od 500 albuma) u periodu od četvrt vijeka (od 1992. do 2017. godine). Od svih njih zajedno sačinjena je konačna lista od "100 najboljih srpskih albuma od raspada SFRЈ" - rekao je Antonić.

Osim liste 100 najboljih albuma sa slikama omota i fotografijama izvođača koje je napravilo dvadesetak najboljih srpskih rok-fotografa, objavljene su i sve pojedinačne liste sa kratkim biografijama onih koji su ih sačinili i njihovim obrazloženjima za njihov izbor albuma.

Kao bonus u knjizi je, pozivanjem na "predistoriju" objavljena i lista 100 najboljih srpskih albuma iz perioda SFRЈ (prema anketi iz knjige "YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike") sa slikama omota albuma koji su u pomenutoj knjizi ostali ispod crte.

Pošto se anketa odnosila na albume objavljene zaključno sa 2017. godinom, a prema izboru na raznim rok-portalima, pomenuta su i 24 značajna albuma nastala u periodu nakon toga, koji nisu bili tretirani u anketi.

U knjizi je objavljeno 440 fotografija i ilustracija (omota albuma).

Јedan od razloga njenog kašnjenja je želja autora da to bude vrhunski štampano i opremljeno.

Knjiga ima 300 strana i biće štampana u punom koloru, na najkvalitetnijem papiru i u tvrdom povezu.

Zbog troškova štampe koje nijedan izdavač nije bio spreman da pokrije, autor je odlučio da knjigu  u najvećem dijelu sam finansira uz pomoć pretplate.

Cijena knjige u pretplati je 1.000 dinara, a nakon njenog izlaska na promocijama, po porudžbinama i u knjižarama biće mnogo skuplja.