latinica  ћирилица
23/11/2021 |  10:09 ⇒ 10:18 | Autor: TANЈUG

Priština ponovo zabranila Petkoviću da posjeti KiM

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija u Prištini zabranile su danas da posjeti pokrajinu i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani, u srijedu, 24. novembra.

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Petković je tokom dvodnevne posjete KiM 24. i 25. novembra trebalo da posjeti i više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica na KiM i uruči im prijekopotrebnu pomoć.

Ističe se da nijedna zabrana neće spriječiti zvanični Beograd da nastavi da pomaže srpski narod, ulaže u srpske sredine i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti to nikada neće moći da spriječi.

Ovo je već četvrti put da vlasti u Prištini onemogućavaju posjetu direktora Kancelarije za KiM pokrajini, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se zato postavlja pitanje da li su međunarodni faktori uopšte spremni da zauzdaju Kurtija u njegovom rušilačkom pohodu na sve tekovine Briselskog sporazuma i drugih dogovora postignutih u Briselu tokom procesa dijaloga.

Sa svakim novim danom i potezom koji povuče Kurti nas udaljava od dijaloga i procesa normalizacije odnosa i ovakvim zabranama direktno krši sve sporazume o slobodi kretanja i zvaničnim posjetama, pored svih ostalih dogovora koje ne poštuje, naglašava Kancelarija.

Navedeno je da će o najnovijoj zabrani biti obaviješteni svi međunarodni faktori, kao i posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je danas u posjeti Beogradu.

Pitanje je kako je to dozvoljeno Kurtiju da pravi "Veliku Albaniju", a nije dozvoljeno zvaničnim predstavnicima Beograda da posjete svoj narod i svoje svetinje na Kosmetu, ističe Kancelarija za KiM.

U saopštenju se takođe postavlja pitanje na koji način ovakve zabrane doprinose normalizaciji odnosa, pogotovo imajući u vidu da je posjeta najavljena u skladu sa sporazumom o zvaničnim posjetama i na vrijeme.