latinica  ћирилица
23/11/2021 |  10:21 ⇒ 10:22 | Autor: SRNA

Dačić: Više zemalja podržava Beograd nego što priznaje Prištinu

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da u svijetu ima više zemalja koje podržavaju stav Srbije nego onih koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.
Ivica Dačić (foto: Tanjug / Rade Prelić) -
Ivica Dačić (foto: Tanjug / Rade Prelić)

- Mi se držimo pregovora, držimo se dijaloga, uvijek imamo spremna rješenja. Siguran sam da u ovom trenutku ovi iz Prištine i ne znaju ko ih je sve priznao i ko je sve povukao priznanje - izjavio je Dačić za RTS.

Komentarišući izjavu premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, koji je juče u Beču poručio da Austrija mora da pomogne Prištini u vezi sa pet zemalja EU koje nisu priznale samoproglašenu kosovsku nezavisnost, Dačić je ocijenio da su oni "potpuni autsajderi".

- Kako sada stoje stvari, u njihove dobre namjere, u njihovu inteligenciju i, uopšte, želju da se dođe do mira ne vjeruje više niko, čak ni Albanija. Stalno dolazi do njihovih međusobnih sukoba, napada na premijera Albanije Edija Ramu zbog odnosa sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zbog "Otvorenog Balkana" - istakao je Dačić.

Povodom najavljenog sastanka Vučića i ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dačić je rekao da očekuje da će Srbija imati najpovoljniju cijenu gasa u Evropi.

- Sigurno neće moći da ostane prethodna cijena, ali kako su ruski partneri obećali, jer mi nismo samo partneri već i prijatelji, da ćemo sigurno imati, kako oni kažu, najpovoljniju cijenu gasa u Evropi - istakao je predsjednik Skupštine Srbije.

Dačić je ponovio da će zakon o referendumu kojim se Ustav Srbije mijenja u dijelu pravosuđa biti na dnevnom redu u četvrtak, 25. novembra, a već sljedeće sedmice na dnevnom redu Skupštine Srbije biće prijedlog teksta ustavnih amandmana, nakon čega će biti raspisan referendum za 16. januar.