latinica  ћирилица
23/11/2021 |  10:27 ⇒ 11:33 | Autor: SRNA

Obaveza praćenja prijevremenih izbora za gradonačelnika Prijedora

Regulatorna agencija za komunikacije podsjeća na obavezu poštovanja Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od raspisivanja do održavanja prijevremenih izbora za gradonačelnika Prijedora 12. decembra.
Izbori (Foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Izbori (Foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom tih izbora odnosi se na sve pružaoce medijskih usluga koji svojim signalom pokrivaju područje grada Prijedora, saopšteno je danas iz RAK-a.

Zvanični početak izborne kampanje za izbore u Prijedoru počinje 27. novembra i traje 15 dana.

U skladu s tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja počinje 27. novembra.

Pružaoci medijskih usluga koji svojim signalom pokrivaju područje grada Prijedora obavezni su da dostave RAK-u raspored planiranih izbornih programa, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje.

U saopštenju se navodi da izborna tišina počinje 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 11. decembra u 7.00 časova i traje do zatvaranja biračkih mjesta, a zabrana objave rezultata ispitivanja javnog mnjenja na snazi je od 10. decembra u 7.00 časova do zatvaranja biračkih mjesta.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na veb stranici Agencije www.rak.ba, a lista ovjerenih političkih subjekata za izbore dostupna je putem veb stranice Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba.

RAK poziva televizijske stanice da izborne programe u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim licima sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidnim licima.

U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se da obezbijede tumačenje na znakovni jezik ili titlovanje.