latinica  ћирилица
23/11/2021 |  12:17 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Forvard konferencija o perspektivama digitalne ekonomije 9. i 10. decembra

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacioni centar Banjaluka u četvrtak i petak, 9. i 10. decembra, organizuju treću konferenciju Forvard, na kojoj će biti riječi o perspektivama digitalne ekonomije.
Forvard konferencija - Foto: RTRS
Forvard konferencijaFoto: RTRS

Konferencija će biti održana u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, najavljeno je iz Ministarstva.

Prvog dana konferencije u fokusu će biti regionalna perspektiva digitalne ekonomije, prvenstveno zbog njenog uticaja na razvoj privrede, čime postaje prilika za jačanje konkurentnosti.

- Od državnih institucija se očekuje brza reakcija, prelazak na digitalne servise s ciljem podizanja efikasnosti i modernizacije javnog sektora. Kroz panel-diskusije će se tražiti odgovori i dijeliti iskustva kako pripremiti i započeti uspješnu digitalnu transformaciju - navodi se u saopštenju.

      View this post on Instagram

A post shared by MNRVOID RS (@mnrvoid_rs)

Na konferenciji Forvard biće riječi o aktuelnim svjetskim trendovima, ali i o razlozima zašto zemlje sa razvijenim ekonomijama i profitabilne kompanije izdvajaju digitalnu transformaciju kao prioritet.

Osim toga, razgovaraće se i o naučnotehnološkim parkovima kao generatorima uspjeha ekonomija kroz znanje i istraživanje koje iz njih proizilaze.

- Poznato je da se zahtjevi tržišta konstantno mijenjaju, te je potrebno brzo reagovati i adaptirati se na promjene koje četvrta industrijska revolucija nosi sa sobom. Fokus panela u kome učestvuju predstavnici naučnotehnoloških parkova iz regiona biće na razmjeni iskustava i dobre prakse - navode iz Ministarstva.

Kako finansirati projekte i kompanije koje razvijaju nove proizvode i procese biće tema drugog dana konferencije, kao i digitalni ugovori i moderni načini poslovanja u privatnom i javnom sektoru.

Prva konferencija Forvard održana je 2019. godine u Banjaluci i okupila je više od 500 učesnika iz regiona i svijeta, dok je prošlogodišnja emitovana putem RTRS-a i društvenih mreža.