latinica  ћирилица
23/11/2021 |  12:41 ⇒ 14:49 | Autor: SRNA

Košarac: Neophodnost poštovanja izvornog Dejtonskog sporazuma

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Poljske u BiH Јaroslava Lindenberga i informisao ga o stavovima političkih predstavnika iz Republike Srpske u vezi sa aktuelnim političkim prilikama u BiH, sa fokusom na neophodnost poštivanja izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Košarac i Lindenberg - Foto: SRNA
Košarac i LindenbergFoto: SRNA

- Republika Srpska i njeni predstavnici u institucijama na nivou BiH apsolutno su privrženi implementaciji slova Dejtonskog sporazuma i poštovanju ustavnih nadležnosti. Nećemo pristati niti prihvatiti nametnute odluke bivših visokih predstavnika, koji su na devijantan način pristupali slovu Dejtona, kao ni sporne odluke Ustavnog suda BiH. Mi zagovaramo puno uvažavanje i nastavak traženja rješenja u okviru izvornog Dejtonskog sporazuma - poručio je Košarac.

On je takođe ponovio stav da Republika Srpska i njeni zvaničnici ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH budući da nije imenovan u skladu sa procedurama, međunarodnim pravom i Aneksom 10 Ustava BiH, odnosno Dejtonskog sporazuma.

Sagovornici su ocijenili da je izlaz iz aktuelne političke krize u BiH neophodno tražiti u dijalogu predstavnika tri konstitutivna naroda, bez intervencionizma dijela međunarodne zajednice.

Zajednički stav je da eventualno uvođenje sankcija ne doprinosi stabilizaciji ukupnih prilika, te da bi to dodatno zaoštrilo odnose u BiH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Činjenica je da sankcije nisu rješenje, ali mi nemamo problem čak ni sa tim, ukoliko je u pitanju zaštita ustavnog kapaciteta i interesa Republike Srpske i srpskog naroda. Niko iz Republike Srpske ne priziva rat kao opciju, niti ratna retorika dolazi od nas. Apsolutno smo saglasni i privrženi očuvanju mira i stabilnosti kroz poštovanje izvornog Dejtona - poručio je Košarac.

Košarac je sa poljskim abasadorom razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji i unapređenju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Na sastanku je istaknuto da su BiH i Poljska prijateljske zemlje između kojih ne postoje otvorena politička pitanja, što je dobar preduslov za nastavak saradnje i jačanje ukupnih odnosa na političkom i privrednom planu.

Košarac i Lindenberg su konstatovali da postoji otvoren prostor za unapređenje saradnje u energetskom sektoru, posebno kada je u pitanju razmjena iskustava na polju korištenja uglja i termoenergetskih objekata za proizvodnju električne energije.

Usaglašeno je da je od ključne važnosti definisati najbolje načine finansiranja i implementacije energetske tranzicije, koja zahtijeva značajna ulaganja u tehnologije i infrastrukturu sa niskim udjelom ugnjenika.

Košarac je zahvalio Poljskoj za pomoć koju je ova država pružila BiH u borbi protiv pandemije kovida 19 i solidarnosti koju su pokazali, posebno kada je riječ o nabavci vakcina.