latinica  ћирилица
23/11/2021 |  13:41 ⇒ 13:44 | Autor: SRNA

Ujediniti se u borbi protiv HIV-a

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a - 1. decembra, predstavlja priliku za ljude širom svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, te pruže podršku osobama koje žive sa ovom bolešću, ali i prisjete se onih koji su umrli od njenih posljedica, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Iz UKC-a su istakli da se 1. decembar obilježava svake godine s ciljem podizanja svijesti o pandemiji AIDS-a uzrokovanoj širenjem HIV infekcije.

Tim povodom, zaposleni u Klinici za infektivne bolesti UKC-a Republike Srpske u sedmici u kojoj se obilježava dan borbe protiv HIV/AIDS-a, od 29. novembra do 3. decembra, svakog radnog dana od 12.30 časova u ovoj klinici će organizovati besplatne preglede jetre tranzijentnom elastografijom /fibrosken/.

Fibrosken na potpuno bezbolan način tokom petominutnog pregleda mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre. Ovim ultrazvučnim pregledom se dobije nalaz koji odgovara pretrazi biopsije jetre.

Elastografija, alternativa biopsiji jetre, jeste neinvazivna metoda procjene stepena oštećenja jetrenog tkiva. Pregled je brz i bezbolan, osobe koje se prijave za ovu pretragu prije nje ne smiju jesti najmanje dva časa. Osobe koje ne mogu koristiti ovaj pregled su pacijenti sa ascitesom ili imaju ugrađen srčani elektrostimulator /pejsmejker/.

Zainteresovani građani sve informacije i termin za pregled mogu dobiti na broj telefona 051/342-483, svakog radnog dana od 12.00 do 13.00 časova.

Pregledi će se odvijati onom dinamikom kako bi se ispoštovale sve propisane epidemiološke mjere.