latinica  ћирилица
23/11/2021 |  14:36 ⇒ 14:37 | Autor: TANЈUG

Patrijarh Porfirije sa šefom diplomatije Vatikana: Potrebna saradnja hrišćana

Patrijarh srpski Porfirije i šef diplomatije Vatikana Pol Ričard Galager saglasili su se da radi dobra pojedinca i čitavog ljudskog roda, čitave Planete, mora postojati saradnja svih crkava, prije svega svih hrišćana, rekao je poglavar SPC Porfirije nakon razgovora sa Galagerom sa manastiru Kovilj.
Patrijarh Porfirije i nadbiskup Galager (Foto: ANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC) -
Patrijarh Porfirije i nadbiskup Galager (Foto: ANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC)

Patrijarh Porfirije je rekao da ne postoji velika potreba da se ulažu napori da bismo se, kako je, rekao, međusobno razumjeli.

- To je ono što smo razgovorali i oko čega smo se sagalsili i razumjeli, da radi dobra i pojedinca i jednog čoveka i dobra čitavog ljudskog roda, čitave Planete, moramo sarađivati i međusobno raditi, prije svega mi hrišćani jer ne postoji velika potreba da ulažemo napore da bismo se međusobno razumjeli - rekao je patrijarh i istakao:

- Ali moramo sarađivati i sa ljudima koji pripadaju drugim religijama i koji osjećaju da nemaju potrebu za Bogom i deklarišu se kao nevjernici.

Patrijarh Porfirije je rekao da je zadovoljan posjetom Galagera, posebno što su razgovarali u manastiru Kovilj, svojevrsnom simbolu mira.

Podsjetio je da je manastir Kovilj nastao na mjestu gdje su se pormirile dvije vojske - ugarska i srpska, u vrijeme Svetog Save, koji je tome posredovao.

- Razgovor je protekao u tom duhu, duhu Јevanđelja Hristovog, mi smo razgovarali o svim izazovima sa kojim se suočavaju naše crkve, a to su izazovi modernog čovjeka, te o potrebi zajedničkog svjedočenja Јevanđela modernom svijetu - rekao je patrijarh srpski.

Kostatovali su, dodoa je patrijarh, da je sistem vrijednosti koje Јevanđelje nosi i svjedoči na neki način drugačiji od mnogih drugih sistema vrijednosti koji se nude modernom čovjeku.

- Sistem vrijednosti koji mi nudimo kao crkve, ma koliko on bio star, a star je dvije hiljade godina, možda je jednako moderan i najpotrebniji modernom čovjeku - istakao je patrijarh Porfirije.

Naveo je da su svi izazovi sa kojima se suočavaju Rimokatolička i Srpska pravoslavna crkva, kao, kako je rekao, crkve naroda koji imaju potrebu za Hristom kao nosiocem mira, posljedica zaborava na Hrista.

- Nije moguće da postoji nikakav mir, ako nemamo mir izunutra, a nemamo ga ako nemamo zajednicu i opštenje sa Bogom - rekao je patrijarh Porfirije i dodao:

- Onda tvorevina neće osvetoljubivo da nam uzvraća na naš potrošački odnos... U tom smislu vidimo mnoge ekološke probleme pa i pandemiju sa kojom se suočavamo.

Patrijarh je poručio da koliko god problemi bili materijalni i tiču se, kako je naveo, "našeg tijela, uvijek u pozadini svih problema i rješavanja stoji duhovno polje na kojem treba da dobijemo bitku, koja se ne može dobiti bez pomoć Božje".

Prethodno se novinarima obratio šef diplomatije Vatikana, poručivšiu žž da je njegov današnji susret sa patrijarhom SPC Porfirijem najznačajni dio trodnevne posjete Srbiji.

Galager je nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem rekao da je zadovoljan susretom i ocijenio da je "ovo značajan korak naprijed koji potvrđuje posvećenost dijalogu i razmjenama mišljenja".

Ocjenjujući ovaj susret kao "početak daljeg progresa koji će približiti hrišćane katgoličke i pravoslavne tradicije da zajedno budu na uslizi čovječanstvu", Galager je rekao da je to i cilj "našeg postojanja".

Rekao je da je razgovor sa patrijarhom SPC protekao u duhu pozitivne razmjene mišljenja koje je, kako je naveo, odraz velikog poštovanja koja postoji između Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Šef diplomatije Vatikana je rekao da je patrijarhu Porfiriju prenio pozdrave naklonosti pape Franje sa kojim se, kako je rekao, srpski patrijarh više puta sreo.

- Obojica su ljudi velike vjere - rekao je Galager.

Istakao je da je sa patrijarhom srpskim razgovarao o dijalogu i odnosima crkava ne samo, kako je naveo, "naše dvije već i na globalnom nivou kao i globalnoj političkoj situacij i regionu i svijetu".

Galager su juče sastao sa srpskim zvaničnicima, predsjednikom, premijerom, i šefom srpske diplomatije, Aleksandrom Vučićem, Anom Brnabić i Nikolom Selakovićem.

Dan ranije Galager je u Sremskoj Mitrovici zaredio biskupa Fabijana Svalinu za biskupa koađutora Sremske biskupije.