latinica  ћирилица
23/11/2021 |  14:40 ⇒ 16:28 | Autor: RTRS

Ministarstvo finansija: Obmane netačnim podacima pred sjednicu NSRS

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje tvrdnje narodnog poslanika Јelene Trivić koja nastoji uznemiriti građane Republike Srpske uoči zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske netačnim informacijama pozivajući se na izvještaje o stanju duga i poredeći dug Republike Srpske sa dugom Federacije BiH, navodi se u demantu ovog ministarstva.
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

- Obzirom na različite ustavne nadležnosti entiteta, ministarstva finansija Republike Srpske i FBiH evidentiraju dug na različit način, jer se veći dio nadležnosti, odnosno finansiranja javnih funkcija vrši sa nivoa kantona unutar FBiH, odnosno u Republici Srpskoj iz budžeta Srpske. Samim tim, kantoni i treba da evidentiraju dug nastao po tom osnovu, ali se taj dug ne vidi u kvartalnim izvještajima o dugu FBiH, koga objavljuje Ministarstvo finansija FBiH - ističeu u saopštenju.

Podsjećaju građane da se ministarstva unutrašnjih poslova, obrazovanje, zdravstvena zaštita i brojne druge funkcije finansiraju sa kantonalnog nivoa u FBiH, te se kako ističu, može zaključiti da podaci koje je upoređivala uvažena narodna poslanica, nisu uporedivi.

- Republika Srpska je bila najviše zadužena 2005. godine kada je sadašnja opozicija bila na vlasti. Tada je ukupan dug bio 58,71 odsto BDP, a tada nije bilo velike svjetske ekonomske krize, niti poplava, niti pandemije. Sa stanjem 31. septembra 2021. godine ukupan dug Republike Srpske u odnosu na BDP je 53,10 odsto. Podsjećanja radi, Mastrihtskim ugovorom je određena gornja granica duga na nivou 60 odsto BDP-a, što su posljednjih godina uveliko prevazišle brojne članice Evropske unije - ističu u saopštenju.

Takođe, navode, javni dug je 2005. godine bio 54,61 odsto, a prema posljednjim podacima javni dug Republike Srpske je 43,80 odsto BDP-a, što znači kako tvrde, da je javni dug sada niži nego u vrijeme dok je Partija demokratskog progresa bila u vlasti.

- U skladu sa međunarodno priznatim kriterijumima za nivo zaduženosti određene zemlje, Republika Srpska se ubraja u red umjereno zaduženih zemalja, a prilikom donošenja odluka o zaduživanju vodi se isključivo interesima građana i privrede  Srpske - kažu u Ministarstvu finansija.