latinica  ћирилица
23/11/2021 |  15:29 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd se konsultuje sa "Rosatomom" o izgradnji nuklearke

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija razmatra mogućnost izgradnje nuklearne elektrane i da se o tome konsultuje sa Ruskom državnom korporacijom za atomsku energiju "Rosatom".
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Vučić je za Јutjub kanal "Solovjov lajv", uoči predstojećeg susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, izjavio da Srbija sada počinje ozbiljno da razmatra takvu mogućnost.

Predsjednik Srbije rekao je da se razmatraju mnoga pitanja zajedno sa "Rosatomom".

- Da vidimo kako će to ići, ali su nam potrebne dodatne konsultacije sa našim ruskim partnerima, kako da radimo u budućnosti - naveo je Vučić.

On je istakao da postoji problem finansiranja jer velika nuklearka košta više od 10 milijardi, a da je Srbija odlučila da njen državni dug uvijek bude manji od 60 odsto.

- Nikada ne smijemo da ugrozimo budućnost naše djece zbog velikog državnog duga - rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija zaista na evropskom putu, ali da neće pokvariti odnose sa Rusijom, te dodao da je za Srbiju veoma važno da očuva mir i stabilnost, a u tom kontekstu i dobre odnose sa Moskvom.

Vučić je naglasio da je za Srbiju veoma važno kada Rusija kaže da je značajno poštovati međunarodno pravo.

On je naveo da iz Evrope razni politički subjekti dijele lekcije, te da su mu jednom čak rekli da ne treba tako glasno da govori o uspjesima Srbije.

Vučić bi trebao da se u četvrtak, 25. novembra, u Sočiju sastane sa Putinom i razgovara o daljim isporukama i cijeni ruskog gasa za Srbiju, ali i o aktelnim pitanjima koja se tiču Kosova i Metohije i BiH.

"Solovjov lajv" je Јutjub kanal poznatog ruskog novinara Vladimira Solovjova.