latinica  ћирилица
23/11/2021 |  15:48 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Višković: Cilj Vlade - povećanje ličnih primanja u Srpskoj (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas, u Banjaluci, sa delegacijom Saveza sindikata Republike Srpske, koju je predvodila predsjednica Ranka Mišić, o poboljšanju materijalnog standarda radnika u Republici Srpskoj.
Sastanak sa predstavnicima Saveza sindikata (Foto:Vlada Srpske) -
Sastanak sa predstavnicima Saveza sindikata (Foto:Vlada Srpske)

Višković je upoznao predstavnike Saveza sindikata da će Vlada Republike Srpske nastaviti da radi na smanjenju poreskih i neporeskih davanja, s ciljem povećanja ličnih primanja u Republici Srpskoj.

- Po ovom osnovu Vlada bi se u budžetu za narednu godinu odrekla oko 80 miliona KM koji bi bili usmjereni za povećanje zarada radnicima u Republici Srpskoj - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Višković je istakao da Vlada ostaje posvećena aktivnostima na kontinuiranom povećanju plata u Republici Srpskoj, kao i daljem poboljšanju poslovnog ambijenta i privlačenju investicija.

Na današnjem sastanku sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske razgovarano je i o izradu budžeta za narednu godinu, najnižoj plati u Republici Srpskoj, te o drugim aktuelnim pitanjima.

Sastanku su prisustvovali ministarka finansija Zora Vidović, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Јujić, te ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Iz Saveza sindikata kažu da je njihov zahtjev da najniža plata za narednu godinu iznosi 750 maraka. Nisu, kažu, zadovoljni, najavljenim povećanjem plata, koje su dogovorili Vlada i poslodavci, a koje bi trebalo da iznosi od 14 do 22 marke.

Ističu da sav teret tog povećanja snosi isključivo Vlada, odricanjem dijela budžetskih prihoda, bez ikakvog doprinosa poslodavaca.

Iz Unije udruženja poslodavaca odgovaraju da je njihovo opredjeljenje da plate rastu i u narednom periodu, ali da ne postoje mehanizmi kojima bi svi poslodavci bili obavezani da povećavaju plate.