latinica  ћирилица
23/11/2021 |  17:23 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Protest rudara u Federaciji (VIDEO)

Oko 7.000 rudara iz svih sedam rudnika u Federaciji obustavilo je proizvodnju.
Protest rudara ispred Vlade FBiH - Foto: RTRS
Protest rudara ispred Vlade FBiHFoto: RTRS

Njih više hiljada pred sjedištem federalne Vlade u Sarajevu protestovalo je zbog primjene novih pravilnika o radu i učinku, koji znatno smanjuje osnovnu platu rudara, kopača i bagerista.

Istovremeno, federalni premijer Fadil Novalić sa SDA turneje po zapadno-evropskim zemljama poručuje da je ekonomija u tom entitetu zdrava i stabilna.

Hiljade očajnih rudara poslalo je jasnu poruku federalnoj vladi i premijeru (skandiraju lopovi,lopovi). Odbili su poziv resornog ministra Nermina DŽindića da u zgradu pošalju delegaciju na pregovore, insistirali su da im se ministar lično obrati i to je pokušao.

Okružen specijalcima još više iziritirao je bijesne rudare.Pod zaštitom policije vratio se u zgradu, a rudari su ostali na ulici.

- Do kraja, ako treba tri noći ostajemo ovdje - rekao je Enes Beganović, rudar.

Rudari iz Kreke, Banovića, Breze i drugih rudnika iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH traže da budu stavljeni van snage pravilnici o radu i radnom učinku koji osnovnu platu sa sadašnjih 850 smanjuje na 570 KM.

- Nemamo nikakvih sredstava za proizvodnju, nemamo mašina i svi to u Vladi znaju i pored toga nam smanjuju platu. Koji je razlog što smanjuju? Kao zbog ne ispunjenja plana, pa kako da ispunimo plan kada nemamo mehanizacije, nemamo čime - istakao je Senaid Јeranović, rudar.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija ranije je poručio rudarima da je prošlo vrijeme da se plata mora primiti bez obzira koliko je proizvodnja.

- Mi smo upozoravali, generalni direktor Elektroprivrede BiH je tvrdio kako sedam, osam ljudi problematizuje sve, a to nije tačno, to problematizuje 6.800 radnika, zato i tražimo smjenu direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja  - naveo je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH.

"DŽaba" su danas rudari trošili glas, federalni premijer Fadil Novalić nije ih čuo, bio je daleko u Luksembrugu gdje je prethodnih dana uvjeravao bošnjačku dijasporu da je privreda u Federacija stabilna.

Јedna smo izrazito zdrava ekonomija, ta zdrava ekonomija je osnov našeg održavanja - rekao je ranije Novalić.

U toj Novalićevoj izrazito zdravoj ekonomiji hiljade rudara je na ulici umjesto u kopovima i rudarskim oknima, u generalnom štrajku su i radnici TRZ Hadžići iz sektora mnogo hvaljene namjenske industrije.

Zbog zdrave ekonomije iz Goražda odlaze cijele porodice u potrazi za boljim životom, ali Novaliću to nije važno, bitnije je da se fotografiše sa islamskim radikalom Јasminom Mulahusićem koga Tužilaštvo BiH tereti za širenje vjerske i nacionalne mržnje.