latinica  ћирилица
23/11/2021 |  18:22 ⇒ 18:34 | Autor: SRNA

Srbac: Predstavljena knjiga "Baš se lijepo ratovalo"

U Srpcu danas je promovisana knjiga srbačkog književnika Žarka Šarića "Baš se lijepo ratovalo", koja se sastoji od 19 /anti/ratnih priča.
Srbac - promocija knjige - Foto: SRNA
Srbac - promocija knjigeFoto: SRNA

Autor je na promociji Narodnoj biblioteci rekao da se o proteklom ratu malo pisalo, da postoji određen broj beletrističkih djela, publicistike i feljtona, zbog čega je osjetio potrebu da tu temu obradi na svoj način, spajajući nespojivo - ljepotu i rat, kao antagonizam koji označava apsurd ratovanja.

- Nigdje ne može biti takvog čojstva niti se spoznati veličina duše čovjekove kao u ratu, spremnosti na vlastitu žrtvu ili žrtvu svoje porodice kako bi spasili drugoga. Trudio sam se da u knjizi nikoga ne povrijedim, ali nisam nikoga štedio jer nijedna suprotstavljena strana nije bila bez nekakvih sramota. Građa koja čini ovaj roman zasnovana je oko 70 odsto na istinitim događajima - naveo je Šarić.

On za vrijeme rata nije pucao ni bio u rovu, ali je bio na prvim borbenim linijama praveći novinarske priče i pripremajući brigadni list "Motajički borac", koji je bio vrlo popularan u tom periodu.

- Dugujem zahvalnost mnogima koji su mi pomogli u štampanju svih dosadašnjih knjiga koje sam objavio, a naročito ove, za koju se posebno zahvaljujem svom školskom drugu i starom prijatelju Veljku Laziću, predsjedniku opštinske i republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila - naglasio je Šarić, kojem je ovo 13. knjiga.

Predsjednik srbačkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Gordana Đukić poručila je da su priče u ovom romanu dobro povezane i odlikuju se kvalitetom, te da se mogu čitati od početka, kraja ili sredine, a cijela priča će i dalje zadržati svoj smisao.

- Knjiga govori o apsurdu rata, o ljudima iz sva tri naroda sa ovih prostora koji vijekovima žive na istom području, vezani su rodbinski, kumovski, prijateljski i komšijski i ni po čemu ne bi smjeli biti neprijatelji, a ratuju kroz čitav 20. vijek. Autor je pokazao da je u ratu bilo dobrih i velikih ljudi, koji su, bez obzira kom narodu pripadaju, svojim djelima pokazali da mogu biti označeni kao čovjek sa velikim Č - naglasila je Đukićeva.

Član srbačke "Prosvjete" Miloš Milinčić rekao je da svaka od 19 pripovjedaka ima svog glavnog junaka, ali je centralna ličnost Blagoje Straživuk, koji dolazi iz Njemačke da se pridruži borcima kako bi napisao knjigu i perom branio istinu.

- U ovoj knjizi mogli smo vidjeti da čovjek ne zna šta je rat dok u njemu nema sina. Јedan od učesnika čika Velja otišao je u rat jer mu je jedan sin bio u rovu, a drugi u izviđačima i kada je vidio da bi morao uzeti pušku da puca u vršnjake svojih sinova, ostavio ju je i odlučio da se okrene pripremanju hrane za vojnike - naveo je Milinčić.

Recenzije za knjigu napisali su književnici Miladin Berić i Boro Kapetanović, za koje je Šarić rekao da mu je posebna čast što su upravo oni dali svoj osvrt na knjigu jer su obojica nekadašnji borci koji su bili u rovovima tokom cijelog rata.

Promocija Šarićeve knjige je održana u čitaonici srbačke Narodne biblioteke, koja je bila organizator ovog događaja zajedno sa "Prosvjetom" iz Srpca