latinica  ћирилица
23/11/2021 |  22:08 ⇒ 22:09 | Autor: SRNA

Dodik: Srpska je protiv pravnog nasilja i nametanja zakona

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Republika Srpska posvećena miru i poštovanju Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da očekuje to i od drugih.
Dodik i Šmid - Foto: SRNA
Dodik i ŠmidFoto: SRNA

Dodik je na večerašnjem sastanku sa generalnim sekretarom OEBS-a Helgom Marijom Šmid u Sarajevu naglasio da Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, te da nema plan za otcjepljenje.

- U BiH, kada je riječ o Republici Srpskoj, ne postoji nikakvo ugrožavanje mira. Mi poštujemo Ustav i ustavno uređenje BiH, ali smo protiv pravnog nasilja, neustavne BiH, nametanja zakona i miješanja stranaca. BiH može da funkcioniše, ali odluke treba da donose domaći političari konsenzusom, bez miješanja sa strane - naveo je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska želi da doprinese stabilnosti i funkcionalnosti BiH, posvećena je njenom evropskom putu, ali u skladu sa Ustavom i demokratskim principima, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH zahvalio je na pomoći koju je OEBS pružao sve ove godine u BiH i izrazio uvjerenje u nastavak dobre saradnje.

Šmidova je zahvalila Dodiku na lijepim riječima o radu i djelovanju OEBS-a u BiH.

Ona je ukazala na potrebu sprovođenja ključnih reformi u BiH, što se posebno odnosi na izbornu reformu u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno posvetiti se ekonomskom jačanju i razvoju BiH, kao i privlačenju investicija što se omogućiti bolji život građana.

Dodik je rekao da podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" koja je dobar put za ekonomski rast i napredak zemalja regiona, pruža slobodan protok roba i ljudi, velike šanse privrednicima, bržu razmjenu usluga, te da ne vidi nijedan razlog da BiH ne bude dio toga.