latinica  ћирилица
24/11/2021 |  07:36 ⇒ 07:37 | Autor: TANЈUG

Veličanju fašističkog režima nema mjesta u Austriji

Ekspertska komisija, koja je uspostavljena sa ciljem analize ustaškog okupljanja na komemoraciji u Blajburgu, dala je jasnu preporuku austrijskoj vladi da taj skup treba trajno zabraniti.

Ukazali su da organizatori proteklih godina nisu preduzimali potreban napor u uklanjanju ustaških simbola među učesnicima.

Čak šta više podsticali su isticanje ustaških simbola, navodi se u izvještaju ekspertske grupe.

Veličanje fašizma, na osnovu Državnog sporazuma Austrije, treba zabraniti, dodali su oni.

Posljednja komemoracija u Blajburgu održana je prije dvije godine, zbog pandemije, i ona bi mogla biti i posljednja.

Inače okupljanje u Blajburgu organizovao je Počasni blajburški vod pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora.

U analizi skupa u Blajburgu učestvovali su eksperti Ministarstva unutrašnjih poslova, istoričari, pravnici i predstavnici rimokatoličke crkve, a komisija je uspostavljena 2019. godine, nakon više godišnjih ustaških ekscesa u Blajburgu.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer istakao je, povodom preporuke Komisije, da se mora zabraniti svaki pokušaj širenja desničasko-ekstremističkih i revizionističkih stanova na skupovima.

- Takođe nacistički i fašistički simboli nemaju šta da traže na komemoracijama. Za veličanje režima terora nema mjesta u Austriji - podvukao je on.

Stranka Zelenih izrazila je zadovoljstvo zaključkom ekspertske komisije.

- Posebno u Državnom ugovoru Član 9 jasno ukazuje da se mora spriječiti svako veličanje nacizma i svakog oblika fašizma. Uzimajući to u obzir izvještaj eksperata smatra da se okupljanje, takozvana komemoracija na Lojpašom polju, u obliku koji poznajemo do 2019. godine mora ubuduće zabraniti. Sada je pravni okvir riješen, i Zeleni pozdravljaju da proslava u Blajburgu ne može da se tretira kao komemoracija - istakla je poslanica Zelenih Olga Foglauer.

Ekspertska komisija u svom izvještaju ukazuje i da natpisi kao što su "Čast i slava paloj hrvatskoj vojsci, maj 1945" i amblemi na dva spomen obilježja u Blajburgu treba da se uklone.

- Natpisi i amblemi ne služe sjećanju, već veličanju fašističkog ustaškog režima i njegovih vojnika - ocijena je eksperata.

Simboli na spomen obilježjima su u suprotnosti sa zakonom o zabrani nacističkih obilježja, jer se koriste simboli jedne jednice S S divizije, konkretno je riječ o grbu NDH, naveli su oni.

Austrijska vlada će, s tim u vezi, proširiti zakon o zabranjenim simbolima sa, pored već zabranjenih ustaških simbola, simbolima HOS-a.

U Beču se podsjeća da HOS nije bio samo ime ustaške vojske, već i paravojna jedinica 1991-1993, koja upada u oči zbog direktnih i pozitivnih izjava vezano za hrvatski fašizam.