latinica  ћирилица
24/11/2021 |  08:33 ⇒ 08:48 | Autor: SRNA

NASA lansirala probni sistem za skretanje asteroida (VIDEO)

Nasa je u okviru probe planetarnog sistema odbrane uspješno lansirala svemirski brod čiji je zadatak da udari u asteroid i skrene ga sa putanje koja potencijalno može da dovede do sudara sa Zemljom.
Svemirski brod DART za presretanje asteroida (Foto: NASA) -
Svemirski brod DART za presretanje asteroida (Foto: NASA)

Svemirski brod DART lansiran je na raketi "falkon 9" iz baze "Vandenberg" u 22.21 po lokalnom vremenu sa američke pacifičke obale, 240 kilometara sjeverozapadno od Los Anđelesa.

Brod veličine manjeg automobila odvojio se od rakete nekoliko minuta kasnije i započeo putovanje u duboki svemir koje će trajati deset mjeseci, do udaljenosti od oko 6,8 miliona kilometara od Zemlje.

Kada se nađe na odabranoj lokaciji, DART će pokušati da promijeni putanju jednog asteroida čistom kinetičkom snagom. Udariće u asteroid velikom brzinom s ciljem da mu promijeni putanju u dovoljnoj mjeri da se izbjegne sudar sa našom planetom.

Sa broda će se deset dana prije udara odvojiti mini-kamere koje će snimati sudar i emitovati slike nazad na Zemlju.

Odabrani asteroid ne predstavlja stvarnu prijetnju po Zemlju i malih je dimenzija u poređenju sa kataklizmičkim nebeskim tijelom ove vrste koje je pogodilo našu planetu prije oko 66 miliona godina, kada su izumrli dinosaurusi.

Naučnici kažu da su manji asteroidi daleko češća pojava i da kratkoročno predstavljaju mnogo veću teoretsku opasnost.