latinica  ћирилица
24/11/2021 |  09:15 ⇒ 09:23 | Autor: TANЈUG

Preopterećenje sistema PCR testiranja u Austriji

U Austriji, koja je u lokdaunu od početka nedjelje, sistem za PCR testiranje u svim dijelovima zemlje je preopterećen i testiranima rezultati stižu sa velikim kašenjenjem.

Dok su prošle nedjelje Gornja Austrija i Salcburg objavile da je "pao" njihov sistem testiranja, a i Koruška ove nedjelje zbog preopterećenja donijela odluku da ne moraju više da se testiraju oboljeli od korone nakon desetodnevnog karantina, očigledno problemi postoje i u Beču.

Reporter Tanjuga u Beču morao je, pored vakcinacije da se testira za odlazak na konferenciju za štampu u Vladu Austrije, ali u tome je bio onemogućen, jer rezultat PCR testa, koji je inače besplatan, nije stigao na vrijeme.

Naime za prisustvo medijskim događajima u Vladi primenjuje se takozvano "2G plus" pravilo, a ono predviđa da vakcinisani ili izliječeni moraju imati i negativan PCR test.

Test koji se radi u "boksovima za testiranje", kojih ima širom grada, urađen je u ponedjeljak u 16:52 minuta, a rezultat je stigao za više od 24 sata, u utorak u 17:35.

Preopterećenje sistema testiranja, a svakodnevno se vrši više od 400.000 PCR testova, predstavlja veliki problem po nevakcinisane zaposlene.

Naime, na radnom mjestu važi "3G" pravilo, a to predviđa da na posao mogu doći samo vakcinisani, izliječeni od kovid19 ili negativno testirani.

Antigenski test, koji mogu sprovesti u apotekama, ima rok važenja od svega 24 sata, a PCR test 48 sati.

Međutim, pošto se rezultat dobije sa tolikim zakašenjenjem zaposleni nevakcinisani de fakto bi, kako ne bi imali izostanak na poslu, morali da se testiraju svakodnevno.

Ispred boksova za testiranje ima redova, negde veći, negdje manji.

Tako, na primjer, na najvećem punktu za testiranje, u koji je moguće ući kolima, Vienna Austria Center iz dana u dan formira se ogromna kolona vozila, koja blokira i delove bečkog autoputa A22.