latinica  ћирилица
24/11/2021 |  09:28 ⇒ 09:29 | Autor: SRNA

Mihajlović: Pritisci na Srbe na KiM i preko lažnog duga za struju

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da je odluka Kosovskog operatera prenosnog sistema električne energije da više ne pokriva troškove električne energije u četiri opštine na Kosovu i Metohiji, gdje većinu čine Srbi, najbrutalniji pritisak na srpsko stanovništvo.
Zorana Mihajlović - Foto: RTRS
Zorana MihajlovićFoto: RTRS

- Ovo je još jedna u nizu laži i organizovana ujdurma protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Dug od 17 miliona evra koji je Kosovski operator prijavio do decembra 2020. godine je laž, jer je do decembra snabdijevanje sjevera išlo direktno iz Srbije - istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je je KOSTT operator prenosnog sistema, a da isporuku krajnjim korisnicima vrši distributer, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

- Dakle, dokaza da se ovdje radi o potrošnji na sjeveru nema. KOSTT je insistirao na tome da bude operator prenosnog sistema, a na ovaj način pokazuje nesposobnost za tako nešto - istakla je Mihajlovićeva.

Prema njenim riječima, Kosovski operator se lažno sertifikovao na imovini Srbije, a za čije korišćenje osnov ne postoji.

- Treba reći i to da je Priština turskom operatoru prodala distributivni sistem, tačnije mrežu koja je u vlasništvu Srbije. Privremeni organi u Prištini takođe nisu dozvolili rad srpskih snabdjevača i distributera, čime je direktno prekršen Briselski sporazum - rekla je Mihajlovićeva.

On je ocijenila da je cilj da se Srbi ostave bez električne energije i u dugovima, da se izvrši pritisak na njih i još jednom da im se poruči da nisu rado viđeni u njihovoj lažnoj državi.

- Priština se za pregovaračkim stolom u Briselu ponaša nekonstruktivno i samo zna da ucjenjuje, a rješavanje najvažnijih problema za normalan život građana joj je totalno nebitno. Sada je jasno zašto je potrebno što prije formirati Zajednicu srpskih opština, kako bi Srbi na Kosovu mogli normalno da žive - istakla je Mihajlovićeva.