latinica  ћирилица
24/11/2021 |  09:33 | Autor: SRNA

Samardžija: Nijedan Srbin ne bi poslušao Turkovićevu

Ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija smatra da je smiješno da onaj ko negira sve tekovine Narodnooslobodilačkog rata i ko je izbrisao sve tragove partizanske borbe danas poziva na dostojanstveno obilježavanje takozvanog dana državnosti BiH.
Željko Samardžija - Foto: RTRS
Željko SamardžijaFoto: RTRS

Komentarišući medijske napise o navodnom naređenju ministarke inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu da 25. novembra obilježe takozvani dan državnosti BiH, Samardžija pojašnjava da Turkovićeva ne može nikome ništa da naredi, te da je ona zapravo pozvala DKP-ove da slijede njenu instrukciju.

- Prvo, nije naredila već pozvala, niti može narediti. Niti bi je poslušao ijedan Srbin. Ona se ponavlja tri puta godišnje, kao papagaj, i to postaje smijurija - rekao je Samardžija Srni.

On je podsjetio i na sramne poteze vlasti u federalnom Sarajevu da promijene sve nazive ulica koje imaju bilo kakve veze sa istorijom, tradicijom, kulturom i drugim tragovima postojanja srpskog naroda u ovom gradu.

Samo u Federaciji BiH obilježava se 25. novembar kao takozvani dan državnosti BiH, što se u Republici Srpskoj već niz godina doživljava kao jasna namjera političkog Sarajeva da se apsolutno diskriminiše srpski narod kao jedan od tri konstitutivna naroda u BiH.

U zgradi Predsjedništva BiH svake godine povodom takozvanog dana državnosti BiH bude upriličen prijem čiji su domaćini bošnjački i hrvatski članovi, ali nikad nijedan član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nije prisustvovao tom događaju.

Parlamentarna skupština BiH nikada nije usvojila zakon o praznicima na nivou BiH.

Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je da 25. novembra državni organi, preduzeća i druga pravna lica neće raditi.

Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj se ovaj dan ne slavi i radni je dan.