latinica  ћирилица
24/11/2021 |  09:54 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

NSRS o koncesijama, društvenom preduzetništvu, fondovima...

U Banjaluci je u toku sjednica Narodne skupštine na čijem dnevnom redu su prijedlozi zakona o društvenom preduzetništvu Republike Srpske, o dopuni Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje, te Prijedlogom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o koncesijama.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

 

Prenos sjednice možete pratiti i na ovom LINKU.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da se Prijedlogom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o koncesijama, po hitnom postupku, reguliše dodjela koncesija u oblasti sporta.

Đokić je naveo da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi propisivanja koncesione naknade za ustupljeno pravo i koncesione naknade za korišćenje koncesije u oblasti sporta, koja do sada nije bila propisana, a javila se potreba za dodjelu koncesija u toj oblasti.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, po hitnom postupku, proširuju se nadležnost Vlade i Republičkog štaba za vanredne situcije, a sve s ciljem povećanja bezbjednosti i zaštite zdravlja građana, istakao je predstavnik Republičke uprave civilne zaštite Predrag Slijepčević.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić istakla je da je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi stvaranje pravnog osnova za osnivanje nove upravne organizacije, koja će biti samostalna i imaće svojstvo pravnog lica.

Sjednica je počela Aktuelnim časom u okviru kojeg su postavljana pitanja ministrima u Vladi Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Radovan Višković izjavio je da je cilj Republičke direkcije za investicije da bude servis ulagačima, da omogući budućim investitorima da imaju jednu adresu na kojoj će rješavati sve potrebno za realizaciju te investicije.

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić izjavio je tokom Aktuenog časa da se sljedeće godine očekuje početak gradnje aerodroma u Trebinju, ali da bi bilo neozbiljno precizirati tačan datum.

Ministarka finansija Zora Vidović istakla je da Srpska nije prezadužena, jer ukupan dug iznosi 53,10 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono duštvo Srđan Rajčević rekao da je sačinjen projekat izgradnje naučno-tehnološkog parka u Banjaluci koji bi trebalo da ima površinu od 7.500 kvadrata i čija bi gradnja trebalo da počne naredne godine.

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević najavio je da bi u narednih 10 dana trebalo da počne proizvodnja u Fabrici Mofas u Istočnom Sarajevu.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi propisano je da je Republička direkcija za investicije samostalna upravna organizacija sa svojstvom pravnog lica, rekla je danas ministar uprave i lokalne samouprave Senka Јujić.

U obrazloženju Prijedloga zakona navedeno je da su razlozi za njegovo donošenje sadržani u potrebi hitnog preduzimanja mjera radi unapređivanja poslovnog ambijenta i privlačenja domaćih i stranih investicija u Republiku Srpsku.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je danas da je Vlada Srpske zatražila da u dnevni red skupštinske sjednice bude uvršten Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona koncesijama po hitnom postupku.

- Vlada Srpske zatražila je da dnevni red bude dopunjen Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama po hitnom postupku i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi po hitnom postupku - rekao je novinarima Šulić.

On kaže da je predloženo da sa dnevnog reda bude povučen Prijedlog o odluke o razrješenju predsjednika Narodne skupštine – prijedlog poslanika Nebojše Vukanovića.

Šulić je naveo da je skupštinski Kolegijum odlučio da će se poslanici o razmotrenim tačkama dnevnog reda 19. redovne sjednice izjasniti sutra, a nastavak zasjedanja zakazan je za utorak, 30. novembra.

On je ponovio da će termni posebne skupštnske sjednice biti naknadno utvrđen, a poslanici su dobili materijal.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske, o izmjenama i dopunama Zakona o ribarstvu, o obrazovanju odraslih, te o muzejskoj djelatnosti, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Poslanici će razmatrati nacrte zakona o kulturnim dobrima, o međubankarskim naknadama kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

Biće razmatran i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske u prvom polugodištu ove godine, izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za 2020. godinu, te izvještaj o izvršenju plana rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske za prošlu godinu.