latinica  ћирилица
24/11/2021 |  10:16 ⇒ 11:32 | Autor: SRNA

Radmanović: Van pameti tražiti da se ruski ambasador proglasi nepoželjnim

Van pameti je tražiti da se ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov proglasi personom non grata, jer bi po toj logici mogli da se organizuju brojni protesti pred nekim drugim ambasadama koje su se vrlo direktno miješale u odnose u BiH, rekao je Srni zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović.
Nebojša Radmanović - Foto: RTRS
Nebojša RadmanovićFoto: RTRS

Komentarišući proteste pred Ambasadom Rusije u BiH i zahtjeve poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića da se ambasador Kalabuhov treba proglasiti osobom non grata, Radmanović je rekao da uvijek postoje ljudi koji su na nekim istaknutim pozicijama i ne razumiju suštinu politike, a da pogotovo ne razumiju diplomatske odnose.

- Takav zahtjev može otvoriti neke procese da onda svako organizuje neke proteste svake sedmice neke demonstracije pred nekom drugom ambasadom - naglasio je Radmanović.

On je dodao da takav pristup onda pokazuje BiH u nekom još gorem svjetlu nego što zaista ona jeste

- Iz takvih krugova dolaze oni koji traže da se osobom non grata proglasi neki od ambasadora - napomenuo je Radmanović.

Radmanović je naveo da iz samog vrha svjetskih zemalja ima razloga da brojnim ambasadorima poruči da se ne miješaju u unutrašnje stvari BiH i da se to prećuti.

- Kada bismo analizirali razloge imali bismo situaciju da veliki broj ambasadora dođe na dnevni red i da ih proglasimo personom non grata, po toj logici Mehmedovićevoj mnogo prije nego što bi došli da razgovaramo o ruskom ambasadru koji samo pokazuje prijateljske osnose prema BiH u cjelini, a ne samo prema srpskom narodu - zaključio je Radmanović.

Neformalna grupa građana organizuje pres konferenciju pod nazivom "Ne ruskoj politici u BiH" danas u 11.00 časova ispred Ambasade Rusije u Sarajevu.

Mehmedović je nedavno pozvao na velike proteste pred ruskom Ambasadom i zatražio da se ruski ambasador proglasi personom non grata.