latinica  ћирилица
24/11/2021 |  10:20 ⇒ 10:21 | Autor: SRNA

Krstić: Besmislena instrukcija Turkovićeve

Ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić izjavila je Srni da je instrukcija ministarke inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković diplomatsko-konzularnim predstavništvima o obilježavanju 25. novembra kao takozvanog dana državnosti BiH jedan u nizu pokušaja nametanja određenih datuma kao državnih praznika.
Milica Ristović Krstić - Foto: RTRS
Milica Ristović KrstićFoto: RTRS

Ona je navela da Ambasada u Atini neće organizovati nikakve aktivnosti povodom ove instrukcije, te podsjetila da parlament BiH nikada nije usvojio zakon o praznicima na nivou BiH i da se 25. novembar kao takozvani dan državnosti obilježava samo u entitetu FBiH.

- Shodno tome, ne vidim razlog zbog kojeg bi ga obilježavala diplomatsko-konzularna predstavništava. Ovakve instrukcije su besmislene i Turkovićeva je u zabludi ako misli da će srpski ambasadori obilježavati datume koji od Republike Srpske nisu priznati kao praznik - istakla je Krstićeva.

Krstićeva je napomenula da instrukcija Turkovićeve nije prva ovog tipa, te da je ovo samo jedan u nizu pokušaja nametanja određenih datuma kao državnih praznika.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je da 25. novembra državni organi, preduzeća i druga pravna lica neće raditi.

Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj se ovaj dan ne slavi i radni je dan.