latinica  ћирилица
24/11/2021 |  11:05 ⇒ 11:06 | Autor: RTRS

Perišić: Cilj Londona - rušenje Dejtona i Rezolucije 1244

Cilj Londona je rušenje i Dejtonskog sporazuma i Rezolucije UN 1244, a na tome radi od 1995, odnosno, od 1999. godine, smatra Srđan Perišić, profesor međunarodnih odnosa.
Srđan Perišić - Foto: Screenshot/YouTube
Srđan PerišićFoto: Screenshot/YouTube

- Sve mehanizme koriste u tom pravcu. I uveliko su u tome uspijevali. Rušenjem Dejtona htjeli su da sklone Republiku Srpsku, jer je vide kao mogućnost da ona nekad bude ujedinjena sa Srbijom, tj. da Srbi ponovo krenu u stvaranje jedinstvene srpske države. Zbog toga ruše i Rezoluciju 1244 jer je ona jedini međunarodni dokument koji za Srbiju kaže da je Kosmet njen. Dakle, preko rušenja oba međunarodna sporazuma London ostvaruje svoju geopolitiku staru 200 godina - da Srbi moraju biti rasparčani i da im se ne smije dozvoliti da imaju jedinstvenu državu na Balkanu - rekao je Perišić za Fakte.

On je istakao da je Velika Britanija onemogućavala objedinjavanje Srba u jedinstvenu srpsku državu cijeli 19. i 20. vijek, te da u tome uspijeva i danas - na početku 21. vijeka.

- Metodi koje London koristi su širokog dijapazona. Kreću se od otvorenog zastupanja srpskih neprijatelja, učestvovanja u organizaciji likvidacija srpskih vođa i istaknutih političara, pa preko diplomatskih pritisaka i ucjena Beograda, i organizovanja širokih diplomatskih akcija u sprečavanju srpske politike i diplomatije, do vođenja medijskih i političkih kampanja protiv Srbije, a danas i protiv Srpske - rekao je Perišić.

Takođe, dodao je, u metode djelovanja Londona ubrajaju se miješanja u unutrašnja pitanja, podrška onim srpskim političarima koji su spremni da odustanu od srpskih interesa, uvođenje sankcija, ubacivanje svojih obavještajaca u vrh srpske vlasti, potkupljivanje srpskih političara i činovnika, zavađanje balkanskih naroda i huškanje na međusobne ratove.

Perišić je naveo da Velika Britanija na Kosovu i Metohiji djeluje vojno, opremajući i obučavajući "Kosovske snage bezbjednosti".

- Nedavno je London poslao u Prištinu Prvi kraljevski bataljon Gurki, elitnu jedinicu britanske armije koja je stigla zbog vježbe čija je glavna tema suzbijanje nereda, što se, slučajno ili ne, poklopilo s nedavno okončanim tenzijama na administrativnim prelazima Јarinje i Brnjak - rekao je on.