latinica  ћирилица
24/11/2021 |  11:46 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

Rudari u FBiH drugi dan na ulici

U Sarajevu se i danas održavaju protesti rudara.

Više od 500 rudara noć je provelo ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu, gdje su prethodnog dana protestovali nezadovoljni svojim položajem.

Očekuje se razgovor sindikata i vlasti s ciljem pronalaženja zajedničkih rješenja.

Ono što rudari traže je stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

- Mi smatramo da su naši zahtjevi realni, objektivni, skromni i nikakav problem neće imati sa nama niti sa isporukom uglja, kada sve te zahtjeve ispune - rekao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH.

Predstavnici Sindikata radnika rudnika odbili su sinoć na ponoćnom sastanku u federalnoj Vladi da prisustvuju sastanku koji je sazvao premijer Fadil Novalić. Rudari poručuju: Nema kompromisa!

- Imamo mi i te kako rješenje u narednim danima i od danas Elektroprivredi i Vladi treba ugalj, a mi ga imamo pa ćemo vidjeti pod kakvim uslovima će biti u mogućnosti nastaviti sa isporukom uglja iz rudnika prema Elektroprivredi - rekao je Husić.

Oko 7.000 rudara iz svih sedam rudnika u Federaciji obustavilo je proizvodnju. Izričiti su da do ipunjenja zahtjeva ne prekidaju proteste. Od osam zahtjevanih tačaka, Vladi Federacije četiri su prihvatljive.

- Ovo mi nismo birali, na ovo smo natjerani jer nam je čaša puna, a ovo što se dešava zadnjih dana oko nas je samo kap koja je prelila čašu - poručio je Amer Saletović, radnik iz rudnika Kreka

Nakon što su juče demonstrirali cijeli dan ispred Vlade, rudari su noć proveli na hladnom asfaltu s nadom da će se danas promijeniti stvari u njihovu koristu. Zahvaljuju građanima Sarajeva na podršci jer su im donosili deke, hranu i tople napitke.