latinica  ћирилица
24/11/2021 |  13:05 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Košarac-Kalabuhov: Unapređenje ekonomskih veza da bude proritet politika

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je u razgovoru sa ruskim ambasadorom Igorom Kalabuhovim da jačanje saradnje i unapređenje ekonomskih veza na zapadnom Balkanu treba da bude prioritet politika na svim nivoima vlasti u BiH.
Košarac i Kalabuhov (foto: twitter.com/StasaKosarac) -
Košarac i Kalabuhov (foto: twitter.com/StasaKosarac)

Košarac, koji je danas u Sarajevu primio Kalabuhova, izrazio je zahvalnost Rusiji na izričitom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava.

- Rusija je država - garant Dejtonskog sporazuma, koji predviđa BiH sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Dejtonski sporazum je glavna odrednica ponašanja i djelovanja političkih predstavnika iz Republike Srpske. Stoga su nam potpuno neprihvatljive nametnute odluke bivših visokih predstavnika, čijim intervencionizmom je došlo do narušavanja izvornog Dejtona - istakao je Košarac.

Košarac je sa Kalabuhovim razgovarao o aktuelnim ekonomskim i političkim pitanjima, a na sastanku je istaknuto da su BiH i Rusija prijateljske zemlje između kojih ne postoje otvorena politička pitanja, te da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje i jačanje ukupnih odnosa na političkom i privrednom planu.

On je ponovio stav da Republika Srpska i njeni zvaničnici ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH, budući da nije imenovan u skladu sa procedurama, međunarodnim pravom i Aneksom 10 Ustava BiH, odnosno Dejtonskog sporazuma, te je s tim u vezi zahvalio i Rusiji na istom zvanično iskazanom stavu.

- Predstavnici Republike Srpske provode sve aktivnosti u skladu sa Ustavom, poštujući izvorni Dejtonski sporazum. Naša misija je da u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je mjesto odlučivanja, afirmišemo slovo Dejtona i da vratimo oduzete nadležnosti, jer je to naše legitimno pravo iz ovog sporazuma - istakao je Košarac.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o rezultatima nedavne posjete Košarca Rusiji, u okviru koje je održan sastanak kopredsjedavajućih Komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju između BiH i Rusije, te potpisani memorandumi o saradnji u oblasti turizma i oblasti ekonomske saradnje na tržištima trećih zemalja.

Košarac je predložio da naredna sjednica koopredsjedavajućih Komisije bude održana početkom 2022. godine u Banjaluci, da fokus razgovora bude na potpisivanju bilateralnog sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i memoranduma o saradnji u oblasti malih i srednjih preduzeća, ali i mogućnosti zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Evroazijske carinske unije.

Košarac je informisao Kalabuhova o podršci i opredjeljenju zvaničnika Republike Srpske za pridruživanje regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan", saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti uvođenja direktne avio-linije između BiH i Rusije, a zajednička ocjena je da bi to bila dobra osnova i dodatni podsticaj za jačanje privredne saradnje između dvije zemlje.

Košarac je zahvalio Rusiji za pomoć koju je pružila BiH u borbi protiv pandemije virusa korona i pokazano solidarnosti, posebno kada je riječ o nabavci vakcina.