latinica  ћирилица
24/11/2021 |  13:59 ⇒ 14:00 | Autor: RTRS

Poetski čas Milana Rakulja u banjalučkoj Elektrotehničkoj školi (VIDEO)

Banjalučki pjesnik Milan Rakulj održao je danas poetski čas učenicima prvog razreda banjalučke Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u okviru Dana čitanja, koji su dio ovogodišnje kampanje "Čitajmo zajedno".
Milan Rakulj - Foto: RTRS
Milan RakuljFoto: RTRS

Ovu kampanju već petu godinu organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sa ciljem popularizacije književnosti, njegovanja kulture čitanja i razvoja čitalačke publike.

- Drago mi je što me Ministarstvo uključilo u ovu kampanju, a još mi je draže što sam pozvan u školu u kojoj sam počeo da pišem poeziju - rekao je Rakulj na početku poetskog časa, koji je citirajući Matiju Bećkovića nazvao "trijumfom najgorih đaka".

Započeo je čas pričom o svojim "neslavnim" školskim danima koju je pratila njegova rana poezija satkana u knjizi "Gluvi putnik". Neke od pjesama iz ove zbirke napisao je dok je pohađao upravo banjalučku Elektrotehničku školu. Bila je to prilika da se sa zahvalnošću prisjeti i profesorke srpskog jezika Јele Radoje, koja ga je ohrabrivala na njegovom pjesničkom putu.

Tokom časa nizao je anegdote o svom životnom i pjesničkom putu kroz društveno angažovane i ljubavne stihove usput pojašnjavajući društvene okolnosti koje su ga pratile, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

Biranim stihovima iz zbirke "Poezija u kostima" govorio je o svojim iskušenjima, stremljenjima i najdubljim emocijama, te na šarmantan način ohrabrivao učenike da čitaju i u književnosti traže odgovore. Veliku pažnju izazvala je pjesma "Devedeset druga" iz najnovije nagrađene zbirke poezije "Razglednice iz Trećeg svijeta", kao i pjesma posvećena majci "Dokaz postojanja".

Poklonio je knjigu školskoj biblioteci, zamolivši profesore da tri knjige uruči učenicima koji imaju bar jednu jedinicu.

- Uvijek se knjige poklanjaju najboljim učenicima i ja zato želim da svoje knjige poklonim onima sa lošijim uspjehom da ih ohrabre, jer se njih rijetko sjetimo - rekao je Rakulj.

Osvrćući se na poetski čas koji su pratili aplauzi istakao je, poučen sopstvenim primjerom, da među učenicima elektrotehnčkih škola sigurno ima budućih studenata srpskog jezika i književnosti ili bilo kojeg drugog odsjeka na Filološkom fakultetu i da njima ovakvi časovi znače mnogo.

Direktorka Elektrotehničke škole Banjaluka Irina Čavić poželjela je dobrodošlicu pjesniku i izrazila zadovoljstvo što je za poetski čas izabrana baš ova škola u kojoj se, bez obzira što je tehnička škola, njeguje čitanje.

Inspektor - prosvjetni savjetnik za nastavu iz srpskog jezika i književnosti Silva Dobraš rekla je da današnjim učenicima treba približiti literaturu. U tom smislu pohvalila je nastup pjesnika i istakla da su Dani čitanja, kao dio kampanje "Čitajmo zajedno", aktivnost koja treba da trajno zaživi u svim školama.

Profesorka srpskog jezika i književnosti u Elektrotehničkoj školi Olivera Vujančević rekla je da je posjeta pjesnika i književnika velika motivacija za učenike.

- Imamo dosta talentovanih učenika kojima buduće zanimanje, možda, neće biti elektrotehnika, nego umjetnost i značajno je kao motivacija da učenici budu ohrabreni u svojim nastojanjima da stvaraju, pišu i rade - rekla je ona.