latinica  ћирилица
24/11/2021 |  14:05 | Autor: SRNA

U petak počinju "Vidakovićevi dani kulture"

Manifestacija "Vidakovićevi dani kulture", kojom se podsjeća na značaj književnika Miloša Vidakovića, biće održana od petka do nedjelje, 26. do 28. novembra.
Knjige - ilustracija -
Knjige - ilustracija

U petak, prvog dana, od 18.00 časova biće održana izložba slika "Andrićeva lica" Vesne M. Nešković u Galeriji Doma kulture.

Na svečanoj akademiji koja je zakazana za 19.00 časova učestvovaće književnik Pero Zubac, glumica Maja Kolundžija, vokalni solista Tanja Milanović i instrumentalisti Miloš Zubac i Draško Spasojević.

Drugog dana od 18.00 časova biće održana promocija knjige "Dnevnik ratnog hirurga" u izdanju Novinske agencije Republike Srpske SRNA, o kojoj će govoriti Branislav Ilić i Zoran Žuža.

Iste večeri od 19.00 časova uslijediće književno veče na kojem će učestvovati Zdravka Babić, Branislav Ilić, Dragan Paponjak i Radomir Rašo Јagodić, a potom proglašenje pobjednika Međunarodnog pjesničkog konkursa "Miloš Vidaković 2021".

Od 19.00 časova biće odigrana monodrama "Ima neka tajna veza" glumca Milana Dimića.

U nedjelju, 28. novembra, od 18.00 časova biće održano veče folklora, na kojem će nastupiti kulturno-umjetnička društva "Vesna" Mojkovac, "Fra" Čačak i "Prosvjeta" Rudo.

Od 19.30 časova biće odigrana pozorišna predstava "Zona sumraka", u izvođenju Dramske sekcije "Prosvjeta" Rudo.

Organizatori manifestacije su opština Rudo u saradnji sa ustanovama "Prosvjeta" i "Manojlo Ilić".

Manifestacija "Vidakovićevi dani" pokrenuta je 2000. godine sa željom da se budući naraštaji podsjete na istaknutu ličnost rođenu u Rudom koja je tokom života ostavila trag u kulturi i istoriji ove opštine.

Miloš Vidaković rođen je 1891. godine u Rudom. Bio je pjesnik, književni kritičar i član organizacije "Mlada Bosna". Vidaković je bio prijatelj Ive Andrića.

Preminuo je 1915. godine.