latinica  ћирилица
24/11/2021 |  16:10 ⇒ 17:13 | Autor: RTRS

Varhelji: Posvetiti se dijalogu i oživljavanju evropske agende

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji poručio je političkim liderima u BiH da se posvete političkom dijalogu i oživljavanju evropske agende, jer tek tada, kako je naveo, BiH može u cjelosti ostvarivati sve pogodnosti koje dolaze iz programa i fondova EU, uključujući i evropski investicioni pakt.

Varhelji je obraćajući se novinarima u Sarajevu naglasio jasnu i kredibilnu evropsku perspektivu BiH, ističući da su preduzeti važni koraci na realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i radi se u pravcu kandidatskog statusa zemlje, što predstavlja zacrtanu mapu puta budućeg članstva u EU.

On je naveo da postoji još puno toga što tek treba da bude urađeno.

Podsjetivši da je tokom posjete BiH razgovarao sa predstavnicima institucija, uključujući i političke predstavnike iz Sarajeva, Banjaluke i Mostara, Varhelji je nagasio da je evropski investicioni paket temeljni paket pomoći EU s ciljem unapređenja ekonomije i ekonomskog oporavka od pandemije kovida 19.

- BiH je izuzetno važna korisnica programa i plana. Njegova realizacija omogućila bi sprovođenje ključnih projekata koje smo već prethodno usaglasili sa domaćim vlastima u BiH. Međutim, to podrazumijeva hitno djelovanje kako bi se realizovali projekti u oblasti transporata, poput koridora 5C, koji ne podrazumijeva samo auto-put, nego i željeznički saobraćaj, potom deminiranje rijeke Save i osiguranje putne komunikacije na relaciji Sarajevo–Podgorica - rekao je Vahrelji.

Kad je riječ o energetici, Varhelji je za primjer naveo projekat gasne interkonekcija BiH sa Hrvatskom.

- Generalno, cijeli plan predstavlja značajnu šansu za BiH da u cijelosti transformiše model privrede i ekonomski model, te da napravi iskorake u pravcu zelene i digitalne transformacije. Odnosno, da napravi iskorak u pravcu smanjenja zavisnosti o uglju kao sirovini - rekao je komesar EU za proširenje.

Da bi se u cjelosti uživale pogodnosti koje dolaze kroz ovu vrstu pomoći, kako je naveo, potrebne su hitne mjere i hitne aktivnosti, odnosno funkcionalne institucije na nivou BiH.

- Јoš se čeka da budu donesene određene odluke koje će osigurati realizaciu značajnih investicija. U suprotnom, prijeti opasnost da ove infrastrukturne investicije budu izgubljena šansa. Govorimo o 1,5 milijardi evra ulaganja ili 90 miliona evra koje ostaju za realizaciju u okviru IPA za 2022. godinu. Bez ovih hitnih odluka, prijeti opasnost za BiH da ne bude u narednoj godini učesnica brojnih drugih programa - kaže Varhelji.

Evropski komesar za proširenje je napomenuo da je došao da razgovara sa svim političkim liderima kako bi bile donesene jasne i neodložne političke odluke.

- Za to nam je potreban konstruktivan dijalog i volja svih strana i aktera. Јoš ću naglasiti da bilo kakav bojkot i blokade sa bilo koje strane apsolutno nisu prihvatljive i ne idu nikome u korist - napomenuo je Varhelji.

On je pozvao sve političke lidere da vrate pažnju na sprovođenje reformi koje su zacrtane u 14 ključnih prioriteta Evropske komisije u oblasti vladavine prava, pravosuđa, ali i ustavnih i izbornih reformi.

- Najkraće rečeno, potrebno je da imamo institucije na nivou BiH i od svih izabranih zvaničnika očekujem njihov puni angažman u radu, što uključuje i Predsjedništvo, Savjet ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH. Postoje ključne odluke na koje se čeka, koje su važne, a bilo kakva retorika i radnje u smislu podjela ne idu nikom u prilog - naveo je Varhelji.

On je napomenuo da je cilj EU da se ostvare rezultati u BiH, te ponovio da u suprotnom postoji mogućnost velikih gubitaka.