latinica  ћирилица
24/11/2021 |  16:19 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

Služba za poslove sa strancima: Izmješteno 30 migranata u prihvatni centar Lipa

U jutarnjim časovima, Služba za poslove sa strancima je preduzela operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata na području Velike Kladuše, Cazina i grada Bihaća u cilju izmještanja migranata iz napuštenih objekata u privremeni prihvatni centar Lipa.
Izmještanje migranata (Foto: Služba sa poslove sa strancima) -
Izmještanje migranata (Foto: Služba sa poslove sa strancima)

- Inspektori Službe za poslove sa strancima izvršili su kontrolu kretanja i boravka migranata na lokacijama Bosanska Bojna, Hadžin Potok, Crnaja, Turija, Hipodrom, Elezovići, Kamenica i Stens - saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima

Na svim navedenim lokacijama, inspektori za strance, zatekli su ukupno 30 lica, porijeklom iz Afganistana i Pakistana, od kojih su četiri člana porodice, 21 samac i pet maloljetnika bez pratnje.

- Služba za poslove sa strancima je navedene migrante izmjestila u privremeni prihvatni centar Lipa, gdje im je pružena medicinska pomoć i provedena procedura u skladu sa epidemiološkim mjerama, izvršena identifikacija i registracija istih, te obezbjeđeni smještaj, hrana i ostali neprehrambeni proizvodi - ističe se u saopštenju.

S obzirom da je tokom provođenja ovih aktivnosti pronađeno pet maloljetnika bez pratnje, obaviješten je nadležni Centar za socijalni rad Velika Kladuša radi pokretanja procedura određivanja starateljstva.

- Provedena aktivnost je nastavak kontinuiranih operativnih akivnosti Službe za poslove sa strancima na izmještanju migranata iz improvizovanih smještajnih kapaciteta u privremene prihvatne centre u cilju što boljeg upravljanja migracijskim procesima - zaključuje se u saopštenju.