latinica  ћирилица
24/11/2021 |  16:30 | Autor: SRNA

Povećano interesovanje stranih investitora za Srpsku

Interesovanje stranih investitora za Republiku Srpsku u posljednjih nekoliko mjeseci primjetno je povećano, posebno iz Njemačke, Austrije i Italije, i to iz oblasti auto-industrije i uopšte metalskog sektora, rečeno je Srni u Ministarstvu privrede i preduzetništva Srpske.
Ministarstvo privrede i preduzetništva - Foto: RTRS
Ministarstvo privrede i preduzetništvaFoto: RTRS

Ministarstvo privrede i preduzetništva je u stalnoj komunikaciji sa postojećim i potencijalnim investitorima u vezi sa pružanjem informacija i podrške na terenu, posjetama lokacijama, saradnjom sa jedinicima lokalne samouprave u pripremi posjeta, kao i saradnjom sa ostalim institucijama.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke, za prvih šest mjeseci neto strane investicije u Republiku Srpsku iznosile su 211 miliona KM, a strana direktna ulaganja u prvom polugodištu veća su u odnosu na isti period prošle godine, što ukazuje na postepen oporavak priliva stranih investicija.

Za 10 mjeseci ove godine je, prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, osnovano 181 novo privredno društvo, što predstavlja porast u odnosu na isti prošlogodišnji period, kada je osnovano 126 novih privrednih društava.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva osvrnuli su se i na stanje inostranih investicija u prošloj godini, navodeći da je u Srpskoj lani došlo do pada neto stranih investicija od 28,3 odsto u odnosu na 2019. godinu, ali da je taj pad manji u odnosu na pad globalnih investicija koji je bio 35 odsto, te od pada u zemljama u tranziciji gdje je u prošloj godini bio 58 odsto.

Ovakva kretanja direktnih stranih investicija su i očekivana zbog izuzetno nepovoljnih uslova poslovanja prouzrokovanih pandemijom virusa korona.

Ministarstvo je navelo i podatke Centralne banke BiH po kojima su u prošloj godini u Republici Srpskoj evidentirane neto strane investicije u iznosu od 285,1 milion KM, dodajući da je priliv stranih investicija u 2020. bio na nivou priliva stranih investicija u 2017, kada je iznosio 284 miliona KM.