latinica  ћирилица
24/11/2021 |  16:33 ⇒ 16:33 | Autor: SRNA

Dovedena u pitanje proizvodnja u Termoelektrani Tuzla

Elektroprivreda BiH saopštila je da je dovedena u pitanje proizvodnja električne i toplotne energije u Termoelektrani Tuzla uz sve izvjesniju redukciju u isporuci i snabdijevanju kupaca zbog trenutnih dešavanja u vezi sa rudnicima Koncerna ovog preduzeća i neizvjesne isporuke uglja iz Rudnika Kreka.
Termoelektrana Tuzla (foto:ekologija.ba) -
Termoelektrana Tuzla (foto:ekologija.ba)

S ciljem obezbjeđenja toplotne energije za grijanje Tuzle i Lukavca za period trajanja neizvjesne situacije u snabdijevanju ugljem, Termoelektrana Tuzla je primorana obustaviti rad Bloka 4 večeras u 22.00 časa, a kao zamjenski kapacitet za toplifikaciju dva grada u 18.00 časova u pogon će biti uključen Blok 3 sa jednim kotlom, navodi se u saopštenju.

Trenutne zalihe mješavine uglja za rad toplifikacijskog Bloka 4 su dostatne za dva dana rada postrojenja.

U narednoj sedmici, ZA koju je prognozirano zahlađenje, Blok 3 će biti u pogonu sa oba kotla. Potreban ugalj za rad Bloka sa oba kotla u količini 2.500 tona dnevno moguće je obezbjediti iz rudnika Banovići i Stanari, istakli su iz Elektroprivrede BiH.

U tom periodu, kako se ističe, proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju obavljaće se samo na Bloku 6 čiji rad je otežan.

Zalihe uglja za ovaj Blok su iscrpljene i rad se bazira na protočnom prijemu što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportuju u proizvodni proces. Iz tog razloga je izvjesna redukcija u snabdijevanju kupaca električnom i toplotnom energijom, te tehnološkom parom.

Zbog otežanog rada u Termoelektrani Tuzla u pogonu su sva tri bloka Termoelektrane Kakanj. Zalihe uglja na depoima su dovoljne za rad postrojenja u narednih 15 dana, navela je Služba za komunikacije Elektroprivrede BiH.