latinica  ћирилица
24/11/2021 |  16:34 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Rudari odlaze kućama, ali proizvodnju neće nastaviti (VIDEO)

Rudari koji su dva dana protestovali ispred Vlade FBiH donijeli su odluku o prekidu protesta ispred zgrade federalne Vlade, iako njihovi zahtjevi nisu ispunjeni. Vraćaju se kućama, ali sa štrajkom nastavljaju, dok svi njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Više od 500 rudara noć je provelo na ulici i platou ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu, gdje su prethodnog dana protestovali nezadovoljni svojim položajem. Rok koji su postavili Vladi – da pozitivno odgovori na njihove zahtjeve istekao je u 15.00 časova. Nakon toga, protest je okončan, ali ne i obustava rada.

- Mi imamo svakako aktivan radnički nesposluh od utorka od 7.00 časova. Taj radnički neposluh traje sve dok se ne usaglase svi zahtjevi koje smo predstavili Vladi Federacije BiH. 18. novembra. Radnički neposluh, to znači da nema proizvodnje uglja iz rudnika uglja u sastavu koncerna dok se ne usaglase svi ovi zahtjevi koji su predstavljeni - rekao je predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Radnici sedam rudnika u Federaciji traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavku direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

- Ono što smo doživili ovdje u ova dva dana koja smo boravili nama daje za puno pravo da budemo jako obzirni i naravno vodimo računa zbilja o svakom svom potezu., a da li ćemo i pregovarati odlučićemo do kraja dana - istakao je Husić.

Predstavnici Sindikata radnika rudnika odbili su sinoć na ponoćnom sastanku u federalnoj Vladi da prisustvuju sastanku koji je sazvao premijer Fadil Novalić. Rudari poručuju – nema kompromisa!

- Definitivno nema nikakvog odstupanja. Ako mogu bez nas, neka mogu. A ja mislim da ne mogu - rekao je radnik u rudniku Breza Damir Pađa.

Oko 7.000 rudara iz svih sedam rudnika u Federaciji obustavilo je proizvodnju. Izričiti da do ipunjenja zahtjeva ne prekidaju štrajk. Od osam zahtjevanih tačaka, Vladi Federacije četiri su prihvatljive.