latinica  ћирилица
24/11/2021 |  16:54 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Varhelji: BiH ima evropsku perspektivu (VIDEO)

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji u Sarajevu je danas razgovarao sa članovima Predsjedništva, predsjedavajućim Savjeta ministara, kao i predstavnicima opozicionih parlamentarnih stranaka na nivou BiH.
Oliver Varhelji - Foto: RTRS
Oliver VarheljiFoto: RTRS

Nakon sastanaka u obraćanju novinarima poručio je da BiH ima evropsku perspektivu, da je potrebno realizovati 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije i osigurati kandidatski status BiH.

Za infrastrukturne projekte u BiH u Briselu planiraju više od milijardu i po evra, poručuje evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji. Zauzvrat iz EU traže funkcionalne instutucije BiH.

- BiH je izuzetno važna korisnica programa i plana. Njegova realizacija omogućila bi sprovođenje ključnih projekata koje smo već prethodno usaglasili sa domaćim vlastima u BiH. Međutim, to podrazumijeva hitno djelovanje kako bi se realizovali projekti u oblasti transporata, poput koridora 5C, koji ne podrazumijeva samo auto-put, nego i željeznički saobraćaj, potom deminiranje rijeke Save i osiguranje putne komunikacije na relaciji Sarajevo–Podgorica - rekao je Vahrelji.

Predstavnici Republike Srpske na nivou BiH spremni su da podrže svaku odluku o projektima u Srpskoj, Federaciji ili Brčko distriktu, poručuje srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Kaže, BiH je u stalnoj krizi od Dejtona, iako se sada pokušava predstaviti da je trenutna kriza najveća. Dodik je predložio da Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt naprave sporazum o imovini.

- Govorili smo pokušava se napraviti pokriće za neustavne odluke Ustavnog suda, za činjenicu da se već presuđene stvari, govorim o Ustavu BiH, recimo o imovini, pokušavaju ponovo vratiti u nadležnost BiH, što nije njena nadležnost - rekao je Dodik

Dodik je izjavio da je na sastanku sa Varheljijem rekao da je moguće da postoje Oružane snage koje su donesene sporazumom dva entiteta, a kasnije je to utvrđeno na nivou BiH, što govori da je entitet aktivan u tome.

On je naveo da je predloženo smanjenje Oružanih naga BiH za pola u sastavu i troškovima.

- Upoznali smo komesara o tome, a on insistira na tome da treba očuvati mir što je razumno i što je tačno. Mi iz Republike Srpske nismo nikad ni pozivali na neku vrstu rata - naglasio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva traži poštovanje Ustava BiH. Za Džaferovića su pod raznim pritiscima otete nadležnosti Srpske, oduzete u skladu sa Ustavom.

Sa Varheljijem razgovarali su predstavnici opozicije u Srpskoj i Federaciji.

Lider SDS-a Mirko Šarović izjavio je da su Varheljiju prenijeli da se od aktuelne vlasti ne može očekivati da riješi krizu i nagomilane probleme.

- Izgubićemo milijardu i po evra. Bacićemo ih kroz prozor. To je potpuno jasno jer je za povlačenje novaca za investicije neophodna i reforma pravosuđa koju oni nisu sposobni da urade - ocijenio je Šarović.

Na sastanku sa komesarom EU za proširenje i susjedstvo Oliverom Varheljijem predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija naglasio je značaj implementacije Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, Tegeltija je naglasio potrebu unutrašnjeg dijaloga, bez prijetnji i nametanja rješenja i dosljednog poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.