latinica  ћирилица
24/11/2021 |  17:04 ⇒ 18:26 | Autor: TANЈUG

Anderson prva švedska premijerka

Čelnica švedskih socijaldemokrata Magdalena Anderson izabrana je u parlamentu za predsjednicu Vlade i tako postala prva žena na čelu te nordijske monarhije, nakon dvije sedmice teških pregovora.
Stokholm (Foto: Flicr / Aaron Geddes) -
Stokholm (Foto: Flicr / Aaron Geddes)

Ova 54-godišnja ekonomista, dosadašnja ministarka finansija u vladi Stefana Loefvena, sinoć je uspjela u zadnji tren da dobije potrebnu podršku za preuzimanje vlasti, zahvaljujući dogovoru sa Ljevicom o povećanju najnižih penzija.

Vidno uzbuđena, ustala je praćena pljeskom svog političkog tabora, a predsjednik Riksdaga joj je predao dužnost.

Ali, dočekalo ju je neugodno iznenađenje: usput je izgubila potdršku centrističke stranke presudne za glasanje o budžetu.

- Mislim da svejedno mogu upravljati zemljom. Vjerujem da Švedska može bolje - rekla je na presu, ponavljajući svoj slogan.

Stefan Loefven, oslabljen sedmogodišnjom vladavinom i političkom krizom s početka ljeta, u augustu je najavio da će u novembru otići, napunih godinu dana prije parlamentarnih izbora u septembru 2022. godine.

Magdalena Anderson, bivša plivačka zvijezda, poznata po svojoj otvorenosti zbog koje je stekla nadimak "buldožer", zamijenila ga je početkom novembra i na čelu socijaldemokratske stranke.

Premda je poznata kao zemlja u kojoj se poštuje polna ravnopravnost, Švedska dosad nije imala premijerku, za razliku od ostalih nordijskih zemalja.

Kada se preseli u Rosenbad, sjedište vlade, njen glavni zadatak biće da zadrži socijaldemokrate na vlasti na izborima u jesen sljedeće godine.

Stranka koju je nekad vodio Olof Palme, koja ima oko 25 odosto porške javnosti, zadržala je naslov najveće političke stranke u Švedskoj, ali je blizu istorijski najnižem padu.