latinica  ћирилица
24/11/2021 |  18:07 ⇒ 18:07 | Autor: TANЈUG

Rama: Otvoreni Balkan, jer ne možemo više da čekamo EU

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da su se Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija odlučile na inicijativu Otvoreni Balkan, jer više ne mogu da čekaju na obećanja iz Evropske unije.

U onlajn obraćanju na konferenciji "Otvoreni Balkan u Skupštini Srbije, Rama je rekao da privrede u regionu na ovu inicijativu čekaju dugo i da će ona kroz otvorene granice za robu, usluge, ljude i kapital omogućiti brži ekonomski razvoj sve tri zemlje.

- Rekao bih da smo sada u fazi inicijative kada počinjemo konkreno da radimo neke stvari, posljednjih nekoliko sjednica napravili smo važne korake koji će biti konkretizovani u decembru na samitu u Tirani potpisivanjem sporazuma i to će značiti da ćemo olakšati uslove rada za kompanije i ljude koji imaju problema zbog granica i birokratije - rekao je Rama.

On je istakao da pokretači inicijative Otvoreni Balkan ne treba da "troše vrijeme" na ubjeđivanju drugih ekonomija u regionu da joj se priključe i da ih ubjeđuju o tome koliko je ona vrijedna.

- To je za nas očigledno, zato smo i dio ove inicijative. Ponosan sam na to što su koraci koje mi preduzimamo takvi da zaista imaju veliki uticaj na građane, na ljude koji proizvode, koji izvoze - rekao je Rama.

Objasnio je da su tri zemlje odlučile da pokrenu ovu inicijativu, jer su, dodaje, kroz Berlinski proces vidjeli koje su sve korake preuzeli.

- Međutim, zapadni Balkan se u toj inicijativi na neki način "sapleo" i taj proces je postao neka vrsta priče koja nema kraja. Primijetili smo da svi ti skupovi i deklaracije koje se donose u okviru Berlinskog procesa, da se u praktičnom životu ništa od toga ne dešava - rekao je on.

Najveći problem je, ukazuje on, što sve zemlje zapadnog Balkana nisu mogle da pronađu konsenzus i da sve svima odgovara.

- Ne možemo da čekamo ni na EU, oni mogu da obećaju nešto, pa da ne ispune, pa opet da obećaju, pa da ne ispune, to je na njima. Mi ne možemo više da čekamo, moramo da idemo naprijed - istakao je premijer Albanije.

Kaže da ova inicijativa nije stvaranje nove Јugoslavije ili utješna nagrada za članstvo EU, već da ona dopunjuje evropske integracije, a to znači da će članice Otvorenog Balkana biti spremnije kada dođe vrijeme za članstvo u EU i da će u EU moći da pristupe kao cjelina.