latinica  ћирилица
24/11/2021 |  18:24 ⇒ 25/11/2021 | 07:20 | Autor: RTRS

Dodik: Nastavak rada u zajedničkim institucijama kada se ukine nametnuti Inckov zakon (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je Republika Srpska spremna nastaviti rad u zajedničkim institucijama BiH, ako se povuče nametnuti Inckov zakon.
Sastanak zvaničnika Srpske sa Varheljijem - Foto: RTRS
Sastanak zvaničnika Srpske sa VarheljijemFoto: RTRS

- Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji očekuje da funkcionišu zajedničke institucije, dakle upravo oni organi za koje je Srpska rekla da ne želi raditi u njima dok se ne povuče nametnuti zakon Valentina Incka. Nakon što se povuče taj nametnuti zakon, pristajemo da razgovaramo o daljem radu - istakao je Dodik, nakon sastanka zvaničnika Republike Srpske sa Oliverom Varheljijem, komesarom za proširenje EU.

Istakao je da su razgovarali o aktuelnoj situaciji u BiH.

Dodik je ponovio da je na sastanku rekao da imovina pripada entitetima.

- Mi smatramo da je to pitanje riješeno Dejtonskim sporazumom. A Ustavni sud je vanustavno poništio to pravo. Naš prijedlog je da dođe do sporazuma Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta i da imovina pripada entitetima i Brčko distriktu. To može biti potvrđeno u PS BiH - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da imovina dobijena sukcesijom može biti uknjižena na nivo BiH.

- I to imovina koja se nalazi van teritorije BiH, kao što su ambasade. Međutim, ona imovina dobijena sukcesijom, a koja se nalazi na teritoriji entiteta, treba da pripada primarno entititetima - pojasnio je Dodik.

Naglasio je da Srpska podržava Ustav i da poštuje Dejtonski sporazum.

Dodik je zahvalio komesaru Varheljiju na razumijevanju i dolasku u Banjaluku.

Nakon obraćanja, Dodik je otputovao u Sarajevo, na sastanak sa Varheljijem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem

Podsjećamo, u zgradi Vlade Srpske danas je održan sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem.