latinica  ћирилица
24/11/2021 |  19:23 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Narodna skupština o osnivanju Direkcije za investicije - servis za buduće ulagače (VIDEO)

Rpublika Srpska trebalo bi da dobije Direkciju za investicije, koja će biti glavna adresa za investitore. Narodna skupština razmatrala je dopune Zakona o republičkoj upravi, koje predviđaju osnivanje ove direkcije.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: Wikipedia
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: Wikipedia

Pred poslanicima je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama. Cilj je regulisati dodjelu koncesija u oblasti sporta, koja do sada nije bila propisana. Burno je bilo u podnevnom dijelu zasjedanja. Poslanici su se međusobno optuživali ko adekvatnije štiti interese Republike Srpske. 

U Vladi ističu da bi privalačenje investitora, za Republiku Srpsku značilo i nova radna mjesta. S druge strane, opozicija smatra da će direkcija biti mjesto zapošljavanja partijskog kadra.

Republička Direkcija za investicije trebalo bi da bude servis ulagačima, i da im, prije svega, olakša birokratske procedure.

Premijer Radovan Višković rekao je da je sada pravo vrijeme za osnivanje ovakve institucije, jer mnoge ozbiljne kompanije, koje su svoj biznis zasnivale širom svijeta, sada zbog ogromnog rasta cijena transporta, tragaju za novim destinacijama, između ostalog i na ovom prostoru. Vlada će, kaže, sistemom poslovnih olakšica pokušati da privuče investicije u visokoprofitnim granama.

- Fokus treba da bude na onim privrednim subjektima i radnim mjestima koja će poboljašati prosječnu platu i standard našim građana - rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Iz opozicije kažu da je riječ o dobroj, ali zakašnjeloj ideji, koja neće donijeti očekivane efekte.

- Ne postoji razumijevanje zašto nema investicija i kako da se privuku - kaže poslanik PDP-a Igor Crnadak.

Investicija nema zbog pravne i političke nesigurnosti, raširene korupcije i nelojalne konkurencije, ističu u opoziciji.

Iz vladajućeg SNSD-a ovo demantuju i odgovaraju da su investitori uglavnom svjesni u kakav ambijent dolaze, posebno kada je riječ o birokratskim procedurama i komplikovanom uređenju i sistemu nadležnosti unutar BiH, ali da su, nakon što riješe početne barijere, uglavnom zadovoljni uslovima poslovanja u Republici Srpskoj.

- Nezadovoljni su sudstvom, a zadovoljni radnicima, zemljištem, posebno poreskim olakšicama - naveo je poslanik SNSD-a Igor Žunić.

Osim toga, na primjedbe da je investicija u prethodnom periodu bilo malo i da su mnoge od njih bile sumnjive, premijer Višković rekao je da se Vlada morala boriti i sa mnogim nasljeđenim problemima i lošim ugovorima.

Višković je izjavio da je Vlada, kada je na njenom čelu bio Pero Bukejlović iz SDS-a, za jedan dan dodijelila 130 koncesija i da Srpska danas trpi posljedice toga.

Ne stoje, kaže, ni primjedbe da će ovo biti još jedna institucija za stranačko zapošljavanje, jer će biti angažovano svego 10 do 15 stručnjaka iz raznih oblasti. Višković je, tokom rasprave, poručio i da će već do kraja sedmice razgovarati sa nekoliko ozbiljnih investitora, koji žele da ulažu u Republiku Srpsku, ali i da dobiju garancije Vlade za benefite na koje mogu da računaju.