latinica  ћирилица
24/11/2021 |  19:47 ⇒ 25/11/2021 | 08:59 | Autor: RTRS

Srpski kadrovi u diplomatsko-konzularnoj mreži odbijaju poziv Turkovićeve (VIDEO)

Uoči takozvanog Dana državnosti, srpski predstavnici u diplomatsko-konzularnoj mreži odgovorili su ministarki Biseri Turković - ne slavimo lažni praznik!
Bisera Turković - Foto: SRNA
Bisera TurkovićFoto: SRNA

Uoči takozvanog Dana državnosti, srpski predstavnici u diplomatsko-konzularnoj mreži odgovorili su ministarki Biseri Turković - ne slavimo lažni praznik!

25. novembar nije praznik usaglašen na bh. nivou i zato, kažu ambasadori, nećemo podržati jasnu namjeru ministarke Turković da ugnjetava srpski narod.

Јoš jedan lažan datum u kalendaru bh. nepriznatih praznika. Ovako srpski kadrovi ambasada BiH vide takozvani Dan državnosti.

Ministarka Turković ponovo se oglušila na glas Predsjedništva, prema čijim odlukama bi trebalo da nastupa. Umjesto toga, kaže ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, samovoljno izdaje instrukcije koje niti jedan Srbin ne bi i neće poslušati.

- Predsjedništvo je po Ustavu zaduženo da vodi spoljnu politiku. A znamo da oko 25. novembra ne postoji saglasnost, oko 1. marta ne postoji saglasnost jer prosto nemamo kalendar praznika na nivou BiH. Onda takve instrukcije i pozivi postaju bespredmetni i čist višak, komplikuju dodatno ionako složene odnose - dodaje Samardžija.

I nije ovo prvi pokušaj direktive u mandatu Bisere Turković, podsjeća ambasadorka BiH u Grčkoj, Milica Ristović Krstić.

Ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara svake godine poziva na proslavljanje takozvanog Dana nezavisnosti i Dana državnosti, čime se, kaže Krstićeva, jasno očituje namjera Turkovićeve da ponizi i ugnjetava srpski narod.

- Neki datumi koje ministarka forsira da obilježavamo nama evociraju uspomene na ne tako lijepe događaje. I na traumatične događaje iz prethodnog građanskog rata u BiH. Јedan od ljih je 1. mart. Za nas Srbe to je dan kada je protiv naše volje izglasana na referendumu nezavisnost i svi vrlo dobro znamo da Srbi nisu tada glasali. Dakle oni proslavljaju datum kada smo mi preglasani - istakla je Krstićeva.

Јednoentitetski praznici koje proglašava Federacija praznici su provokacija, kaže ambasador BiH u Јapanu Siniša Berjan. Na te provokacije Srbi odgovaraju jedinstvenim negiranjem.

- 25. novembra ambasada BiH u Јapanu će normalno raditi i nećemo organizovati nikakve aktivnosti. Ovo je samo jedan u nizu pokušaja nametanja državnih praznika oko kojih ne postoji konsenzus tri konstitutivna naroda i na državnom nivou zapravo nikad nije ni usvojen zakon o praznicima - zaključuje Berjan.

Ambasador BiH u Hrvatskoj, Aleksandar Vranješ procjenjuje da je ministarka Turković ostala u nekadašnjoj, kako kaže, "Alijinoj republici BiH". Nameće zakone koji su tada važili samo za Bošnjake, ali Srbi, ističe Vranješ, neće odgovoriti na lažnu politiku Bisere Turković: "Instrukcija Turkovićeve ne predstavlja nikakav obligatorni dokument za šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava nego kvazipolitički pokušaj stvaranja kontinuiteta sa Alijinom republikom BiH čija je Turkovićeva bila ambasador."

Bez ustavom obavezujućih instrukcija Predsjedništva ili Savjeta ministara BiH, i bez validnog Zakona o praznicima na nivou BiH, Turkovićeva samovoljno vodi spoljnu politiku, poručuju ambasadori.

Takozvani dan državnosti, ocjenjuju, praznik je apsurda koji Srbi neće slaviti.