latinica  ћирилица
25/11/2021 |  07:20 ⇒ 10:39 | Autor: RTRS

Babić: Povećati funkcionalnu upotrebu ćirilice (VIDEO)

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da su određenim odredbama Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma povrijeđeni vitalni nacionalni interesi hrvatskog i bošnjačkog naroda.
Milanka Babić - Foto: RTRS
Milanka BabićFoto: RTRS

Iz Ustavnog suda je saopšteno da je navedenim zakonom predviđeno da se kulturne i druge manifestacije, koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava određuje obligatorno korišćenje ćiriličkog pisma, kao i da su predviđene kazne ukoliko se postupi suprotno, čime se favorizuje upotreba ćiriličnog u odnosu na latiničko pismo.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić je istakla je u našem Јutarnjem programu da vjeruje da će pravnici prilagoditi ovu odluku Ustavnog suda Srpske pravnom sistemu.

- Iznenadila sam se odlukom Ustavnog suda, jer se stekao utisak da je zakon odbačen u cijelini. Međutim kada sam pročitala, vidjela sam da je potrebno prilagoditi samo određene članove zakona i vjerujem da će tako biti i urađeno. Takođe, vjerujem da ničije pravo neće biti ugroženo - istakla je Babić. 

Istakla je da je zakonodavac želio da poveća upotrebu ćirilice, jer se latinica mnogo više koristi.

- Moramo zaštititi ćirilicu kako bi se povećala njena funkcionalna upotreba - istakla je Babić.