latinica  ћирилица
25/11/2021 |  10:55 | Autor: SRNA

Trivić: Novim zakonom utvrđeni strateški ciljevi obrazovanja odraslih

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da se novim zakonom o obrazovanju odraslih realizuju strateški ciljevi u ovom, kao i integralnom sistemu obrazovanja.
Natalija Trivić - Foto: Facebook
Natalija TrivićFoto: Facebook

Ti ciljevi su, kaže Trivićeva, usmjereni na unapređenje obrazovanja odraslih, odgovore na potrebe tržišta rada i pojedinaca za novim zanimanjima i vještinama, unapređenje mogućnosti za zapošljavanje, povećanje vrijednosti ljudskog kapitala i mogućnost socioekonomskog razvoja Republike Srpske.

- Osim toga, ovim zakonskim rješenjima omogućava se fleksibilniji sistem obrazovanja odraslih i njegova veća dostupnost, podrška tržištu rada i saradnja sa društvenim partnerima na ostvarenju navedenih ciljeva - rekla je Trivićeva obrazlažući Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih na sjednici Narodne skupštine.

Ona je dodala da je Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih usklađen sa Strategijom obrazovanja odraslih za period 2021. do 2031. godina, kao i sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Trivićeva je navela da su razlike između Nacrta i Prijedloga zakona nastale kao rezultat rasprave narodnih poslanika, zatim prijedloga, primjedaba i sugestija koje su iznesene na javnim raspravama, kao i dostavljenih prijedloga organizatora obrazovanja odraslih.

Prijedlogom zakona izmjenjen je član 13. i definisano da se formalnim obrazovanjem odraslih mogu baviti osnovne i srednje škole koje podnesu zahtjev za upis u Registar organizatora obrazovanja odraslih.

Obrazovanjem odraslih mogu se baviti i druge obrazovne ustanove kojima se daje mogućnost da obavljaju obrazovanje odraslih, a moraju da ispunjavaju materijalne, kadrovske i druge uslove u skladu sa važećim pedagoškom standardima i normativima za program za koji traže odobrenje.

- Takođe, propisano je da se ispunjenost uslova za izvođenje formalnih programa obrazovanja odraslih utvrđuje neposrednim uvidom komisija koju imenuje ministar - pojasnila je Trivićeva.

Ona je napomenula da će, uz nova zakonska rješenja, obrazovanjem odraslih moći da se bave svi organizatori obrazovanja odraslih uz uslove koji su propisani, kao i uz pojačane kontrole pri ogranizaciji i realizaciji različitih programa ovog obrazovanja.