latinica  ћирилица
25/11/2021 |  11:22 ⇒ 11:29 | Autor: RTRS

Merkator Grupa poboljšala svoje poslovne rezultate u prvih devet mjeseci ove godine

Merkator Grupa je u prvih devet mjeseci 2021. godine ostvarila sve ključne poslovne ciljeve i poboljšala svoje poslovne rezultate u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz ove kompanije.
Merkator (foto: mercatorgroup.si) -
Merkator (foto: mercatorgroup.si)

Operativna dobit iznosila je 57,6 miliona evra, neto dobit iz perioda poslovanja 12,6 miliona evra, a normalizovani EBITDA je veći za 10,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 139,3 miliona eura.

Merkator Grupa je isto tako dodatno smanjila svoj neto finansijski dug u posmatranom periodu.

- Merkator je nakon mnogo godina uspio smanjiti omjer između neto finansijskog duga i normalizovane EBITDA ispod pet puta, što dokazuje da strateške odluke daju prave rezultate. Finansijski zdrav i poslovno uspješan Merkator nije samo u interesu kompanije, zaposlenih i vlasnika, već i cijelog lanca od proizvođača do prehrambene industrije u Sloveniji i regiji. Merkator će nastaviti s digitalnom transformacijom poslovanja i insistirati na pružanju modernih, personalizovanih usluga i ponuda za kupce. Kako je Merkator Grupa dio Fortenove Grupe, možemo nastaviti sa strateškim ulaganjima, posebno u novi logističko-distributivni centar u Ljubljani i obnovu prodajne mreže - rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Merkatora.

Prihodi od prodaje porasli su za gotovo 1% u posmatranom periodu i iznosili su 1,6 milijardi eura, pri čemu Grupa takođe bilježi sličan rast prihoda od maloprodaje kao osnovne djelatnosti.

- Poređenja sa 2019. godinom (period prije korone) takođe potvrđuju da je Merkator Grupa uspješno poslovala, jer su prihodi od prodaje u periodu od 1. do 9. mjeseca 2021. porasli za 2,9 odsto u odnosu na isti period prije proglašenja epidemije virusa korona (period od 1. do 9. mjeseca 2019.). Najveći rast prihoda od prodaje zabilježen je u trgovini na malo, odnosno u Sloveniji za 4,8% u odnosu na isto razdoblje prije proglašenja epidemije virusa korona (period od 1. do 9. mjeseca 2019.). Preduzeće Poslovni sistem Merkator, d.d., uspješno je poslovalo u periodu prvih devet mjeseci 2021. godine, ostvarivši 34,4 miliona eura operativne dobiti (EBIT), što je povećanje od 4,2 miliona evra u odnosu na uporedni period prošle godine - navodi se u saopštenju.

Merkator Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine u osnovna sredstva uložila 20,9 miliona evra, od čega je najviše bilo za obnovu prodajne mreže.

- Poslovanje u periodu prvih devet mjeseci 2021. godine obilježila je epidemija virusa korona, što je zahtijevalo donošenje dodatnih mjera, kontinuirano prilagođavanje stvarnom stanju i posljedicama pojedinačnih mjera koje su poduzeli Vlada i drugi nadležni organi. Uspješno poslovanje zavisilo je uglavnom o brzoj prilagodbi poslovanja i zalaganju zaposlenih u Merkator Grupi - zaključuje se u saopštenju.