latinica  ћирилица
25/11/2021 |  11:26 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Bijeljina: Izložba o velikanima ruske književnosti (VIDEO)

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini otvorena je izložba "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi" koju je priredila Biblioteka grada Beograda.
Izložba o ruskim velikanima - Foto: RTRS
Izložba o ruskim velikanimaFoto: RTRS

Izložba otkriva malo poznate, direktne veze slavnih ruskih pisaca i srpskog naroda, njihovo zalaganje za srpska pitanja,  kao i za ruske dobrovoljce u srpsko-turskom ratu.

Autorka izložbe Nataša Bulatović nastojala je da pruži svestran prikaz najvećih ruskih pisaca u Srbiji, istražujući ujedno prevodilačku, štamparsku, kritičarsku, pozorišnu, filmsku, društvenu i prosvjetnu djelatnost Srba u vezi sa Tolstojem i Dostojevskim, velikanima u periodu od sredine 19. i tokom cijelog 20. vijeka.

- Iz "Piščevih dnevnika" vidimo koliko je Dostojevski hvalio Srbe, pisao je o tome koliko je to borben narod. U Srbima je vidio oslobodioce balkanskih zemalja. Posebne veze se vide i kod Isidore Sekulić, Meše Selimovića - rekla je Nataša Bulatović, bibilotekarka Biblioteke grada Beograda.

- Djeca će moći da se upoznaju sa životom Dostojevskog, sa njegovom literaturom, da se podsjete zašto je on jedan od najvažnijih svjetskih pisaca. Posebno me raduje saradnja Biblioteke Beograda sa Bijeljinom - istakla je Јasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda.

Povod za realizovanje ove izložbe bila je potreba da se pruži srpski doprinos u svjetskom obilježavanju vijeka Tolstojeve smrti i dva velika jubileja kada je riječ o Dostojevskom, 200 godina od rođenja i 130 godina od smrti.

- Priključili smo se svim kulturnim institucijama koje obilježavaju značajne jubileje. Izuzetan je značaj jubileja 200 godina od rođenja Dostojevskog i za srpsku i za rusku kulturu - podsjetila je Željana Arsenović, direktorka Biblioteke "Filip Višnjić".

Izložbu "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi" posjetioci će moći da razgledaju do 2. decembra u bijeljinskoj biblioteci.