latinica  ћирилица
25/11/2021 |  11:32 | Autor: SRNA

Runić: Planiraju da otvore migrantske centre u Livanjskom kantonu

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da ima nezvanične informacije da se na području Livanjskog kantona planira otvaranje migrantskih centara.
Dušica Runić - Foto: RTRS
Dušica RunićFoto: RTRS

Runićeva je navela da je priča o migrantskim kampovima "mirovala" dvije godine, ali da je posljednjih dana aktuelna, te da ima nezvanične informacije da se otvaranje ovih centara planira u saradnji sa Vladom Livanjskog kantona.

Ona je ocijenila da bi otvaranje migrantskog kampa na području Drvara ugrozilo bezbjednost povratnika i dodatno otežalo težak povratnički život.

- Krizni štab opštine Drvar je 2019. godine jednoglasno donio odluku da ne želi da Drvar bude mjesto gdje će se smještati migranti, ali ni da bude tranzitna ruta - podsjetila je Runićeva, koja je i funkcioner SNSD-a.

Ona je dodala da je 2019. godine ovu odluku podržao i Krizni štab Vlade Livanjskog kantona.

Runićeva kaže da se, prema saznanjima iz Policijske uprave Drvar, na području opštine svakodnevno susreću migranti koji su u tranzitu.

Ona ističe da nosioci politike SNSD-a u Drvaru ne želi da ova opština bude ni migrantski kamp, ali ni tranzitna ruta za migrante, jer bi tada došlo do potpunog ugrožavanja bezbjednosti lokalnog stanovništva.

- Povratnici u Drvaru žive u veoma teškim uslovima, a migrantski kampovi bi dodatno otežali težak život - naglasila je Runićeva.

Klub odbornika SNSD-a predao je zahtjev da u dnevni red sjednice Opštinskog vijeća Drvar bude uvršteno razmatranje aktuelne migrantske krize u BiH i Federaciji BiH sa posebnim osvrtom na području Livanjskog kantona i Drvara sa prijedlogom zaključaka kojim će biti zabranjeno postavljanje privremenih i stalnih migrantskih kampova na području ove opštine.