latinica  ћирилица
25/11/2021 |  12:10 | Autor: SRNA

TE Tuzla bez zaliha, proizvodnja ozbiljno ugrožena

Depoi Termoelektrane u Tuzli su bez zaliha uglja i dalja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno je ugrožena zbog aktuelnih dešavanja u rudnicima Koncerna i upitne isporuke iz Rudnika Kreka, a redukcije u isporuci i snabdijevanju kupaca su sve izvjesnije, saopštila je Elektroprivrede BiH.
Termoelektrana Tuzla (foto:ekologija.ba) -
Termoelektrana Tuzla (foto:ekologija.ba)

Kako je navedeno, sinoć je u 22.00 časa obustavljen rad Bloka 4, u pogon je kao zamjenski kapacitet uključen Blok 3 sa jednim kotlom, a riječ je o postrojenjima u kojem se proizvodi toplotna energija za zagrijavanje oko 120.000 građana Tuzle i Lukavca.

Blok 3 će u narednoj sedmici za koju je prognozirano zahlađenje, biti u pogonu sa oba kotla. Potrebne količine ugalja za njegov rad biće obezbjeđene iz rudnika Banovići i Stanari, naveli su iz Elektroprivrede BiH.

Naredne sedmice, dodaju, proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju obavljaće se samo na Bloku 6 čiji rad je otežan i trenutno se zasniva na protočnom prijemu, što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportuju u proizvodni proces.

Termoelektrana Tuzla obavijestila je korisnike toplotne energije i tehnološke pare o mogućoj redukciji u snabdijevanju uzrokovanoj obustavom isporuke uglja iz rudnika Koncerna.

U Termoelektrani Kakanj su zbog otežanog rada postrojenja u Tuzli, u pogonu sva tri bloka i njihov dalji rad u punom kapacitetu upitan je sa tehnološkog i sigurnosnog aspekta.