latinica  ћирилица
25/11/2021 |  13:11 ⇒ 13:22 | Autor: Jutarnji list

Tenzije između Londona i Pariza zbog tragedije migranata

Britanski i francuski lideri razmjenjuju optužbe nakon što se u kanalu La Manš utopilo 27 migranata, što se smatra jednim od najsmrtonosnijih takvih incidenata.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji se nalazi u Zagrebu, sinoć je iz Hrvatske uputio telefonski poziv britanskom premijeru Borisu DŽonsonu u kojem je rekao da očekuje punu saradnju britanskih vlasti u istrazi ovog slučaja, kao i da se nada da situacija neće biti iskorištena u političke svrhe.

DŽonson je odgovorio pozivom da se Francuska odazove i da se uvedu zajedničke obalske i morske patrole. Smatra i da  najnoviji incident najbolje dokazuje da francuski napori kako bi se kontrolisalo stanje s njihove strane obale "nisu dovoljni".

- Razumijem sve teškoće s kojima se Francuska suočava, ali želimo da rade više i da kvalitetnije sarađujemo - rekao je DŽonson.

Za to vreme, britanski mediji kao da se takmiče ko će više napasti Makrona koji je, po njihovom mišljenju, glavni krivac za situaciju u La Manšu.

- Makron, ti si kriv za ovo - objavio je Dejli mejl na naslovnoj strani na kojoj je prizor ostataka brodića s kojim su migranti pokušali da dođu do Engleske.

Gardijan podsjeća da Francuska već neko vrijeme odbija britansku ponudu o zajedničkoj obalskoj straži, jer smatraju da bi to moglo da ugrozi njihov nacionalni suverenitet.

Makron je pozvao na hitan sastanak Savejta ministara EU, dodajući da je nužno da se izdvoje dodatna sredstva za Fronteks.

Takođe, najavljena je i vanredna sjednica francuske vlade na kojoj će se razmatrati ova problematika.

Gardijan piše da je samo ove godine u brodićima do Velike Britanije preko kanala dospjelo oko 26.000 ljudi, tri puta više nego prošle godine, a očekuje se da će se pritisak na Veliku Britaniju smanjiti tokom hladnijeg vremena, ali se to do sada pokazalo kao netačno.