latinica  ћирилица
25/11/2021 |  13:19 | Autor: RTRS

Milanka Blagojević održala književni čas sa gimnazijalcima i osnovcima u Šamcu

Književnica Milanka Blagojević održala je danas književni čas sa učenicima Gimnazije u Srednjoškolskom centru Šamac, a potom i sa dvadesetak talentovanih učenika od šestog do devetog razreda u Osnovnoj školi "Šamac", a u okviru Dana čitanja koji su dio ovogodišnje kampanje "Čitajmo zajedno", koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.
Da ne ostanemo bez riječi - Foto: RTRS
Da ne ostanemo bez riječiFoto: RTRS

Susret sa gimnazilajcima bila je prilika da se razgovara o književnom stvaralaštvu, procesu stvaranja, kao i zanimanju književnika. Učenike je mnogo interesovalo na koji način pisci pronalaze inspiraciju, ali i kako teče sam proces stvaranja knjige.

- Gimnazijalci su imali priliku da čuju kratku priču "Palenta" Milanke Blagojević iz njene zbirke "Nervus vagus i druge priče" u izdanju "Imprimatura", dok je za osnovce izabrala kratku priču "Običan život jedne obične narandže", takođe, u izdanju "Imprimatura“" a koja opisuje život jednog čovjeka - saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Učenike je savjetovala kako da pristupe pisanju pismenih zadaća iz srpskog jezika i književnosti i otkrila im male trikove koji im mogu pomoći da im rečenica bude jezgrovitija.

- Želja mi je bila da uputim učenike u proces stvaranja jednog književnog djela i da ih upoznam sa savremenim stvaraocima Republike Srpske. Razgovarali smo i o kvalitetnoj književnoj literaturi, kao i klasicima koje čitaju u okviru nastavnog programa u školi - rekla je Blagojević.

Posebno ju je obradovalo što su njoj gimnazijalci pročitali pjesmu "Ispočetka" Tanje Stupar Trufunović što joj je dokaz da prate neke od naših savremenih stvaralaca.

Dani čitanja koji su obilježeni u ove dvije škole u Šamcu podstakli su ovu književnicu i zainteresovane učenike iz dvije škole da nastave sa književnim druženjima i u budućnosti.